Ciasto wyszło miękkie i lekko wilgotne, a najważniejsze - robi się je ekspresowo.
Ciasto nie smakuje jak tradycyjne, pieczone na mące, ale na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia.
Ciasto jest dobre, choć osobiście bardziej smakowała mi w wersji z samej ciecierzycy z kakao.
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy (240 g)
- 1 puszka odsączonej białej fasoli (240 g)
- 4 jajka
- 5 łyżek musu jabłkowego
- ok. 3/4 szkl. cukru (lub ksylitolu)
- 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
- 6 łyżek zmielonych migdałów
- 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych - dla osób uczulonych)
- 1 aromat cytrynowy
- otarta skórka z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej)
- garść jagód goji, rodzynek lub suszonej żurawiny
- opcjonalnie 3-4 łyżki kakao (dla uzyskania ciemnego koloru i lepszego smaku)
- Rozgrzać piekarnik do 180'C.
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
- Następnie sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i na końcu dodać jagody goji lub żurawinę.
- Przelać do tortownicy (23 cm) i piec ok 30-35 minut.
- Po przestudzeniu można przełożyć dżemem lub dekorować dżemem przed podaniem.
bardzo fajny przepis! wypieki z ciecierzycy i fasoli osobiście bardzo mi pasują, dlatego zapisuję przepis! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciacho - koniecznie do zrobienia przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńrewelacja!\
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje wypieki w zdrowszej wersji ;)
chcę kawałek!
Dziękuję :) Staram się jak mogę, żeby zadowolić wszystkich, choć to się i tak nie uda, bo przecież gusta są różne... np. moje dziecko zajada się ciastami z ciecierzycy czy fasoli, ale mąż takich wypieków nie ruszy ;).
UsuńZ wielką chęcią - zapraszam do mnie na ciasto :)
CZy jeżeli dodam czerwoną fasolę, ciasto będzie nadal dobre?
OdpowiedzUsuńPowinno tak samo smakować. Jeśli wcześniej nie piekłaś tego typu ciast, polecam na początek przepis na ciasto z samej ciecierzycy z kakao (bardziej mi smakuje ;) ). http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-ciecierzycy-bez-cukru-maki-i.html
Usuń