30 sierpnia 2014

Ciasto ze strączków z cytrynową nutą, bez mąki i tłuszczu

Robiłam już ciasta z fasoli czy ciecierzycy, a tym razem zrobiłam mix obydwu tych ciast. 
Ciasto wyszło miękkie i lekko wilgotne, a najważniejsze - robi się je ekspresowo. 
Ciasto nie smakuje jak tradycyjne, pieczone na mące, ale na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia. 
Ciasto jest dobre, choć osobiście bardziej smakowała mi w wersji z samej ciecierzycy z kakao.



  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy (240 g)
  • 1 puszka odsączonej białej fasoli (240 g)
  • 4 jajka
  • 5 łyżek musu jabłkowego
  • ok. 3/4 szkl. cukru (lub ksylitolu) 
  • 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
  • 6 łyżek zmielonych migdałów 
  • 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych - dla osób uczulonych)
  • 1 aromat cytrynowy
  • otarta skórka z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej)
  • garść jagód goji, rodzynek lub suszonej żurawiny
  • opcjonalnie 3-4 łyżki kakao (dla uzyskania ciemnego koloru i lepszego smaku) 


  1. Rozgrzać piekarnik do 180'C. 
  2. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
  3. Następnie sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i na końcu dodać jagody goji lub żurawinę.  
  4. Przelać do tortownicy (23 cm) i piec ok 30-35 minut. 
  5. Po przestudzeniu można przełożyć dżemem lub dekorować dżemem przed podaniem.

7 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis! wypieki z ciecierzycy i fasoli osobiście bardzo mi pasują, dlatego zapisuję przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne to ciacho - koniecznie do zrobienia przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja!\
    uwielbiam Twoje wypieki w zdrowszej wersji ;)
    chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Staram się jak mogę, żeby zadowolić wszystkich, choć to się i tak nie uda, bo przecież gusta są różne... np. moje dziecko zajada się ciastami z ciecierzycy czy fasoli, ale mąż takich wypieków nie ruszy ;).
      Z wielką chęcią - zapraszam do mnie na ciasto :)

      Usuń
  4. CZy jeżeli dodam czerwoną fasolę, ciasto będzie nadal dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno tak samo smakować. Jeśli wcześniej nie piekłaś tego typu ciast, polecam na początek przepis na ciasto z samej ciecierzycy z kakao (bardziej mi smakuje ;) ). http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-ciecierzycy-bez-cukru-maki-i.html

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).