Ma dużo kalorii, ale zapewniam - jest pyszne! To hit na każdej imprezie. Znika ekspresowo.
- 1 opakowanie wafli tortowych
- 2 serki waniliowe homogenizowane (w sumie ok. 280g)
- 450 g kremu czekoladowego w słoiku*
- 500 ml śmietany 30%
- 4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
- 2 galaretki wiśniowe (na wierzch), np. Winiary
- 1 galaretka cytrynowa (do masy śmietanowej)
- owoce sezonowe (np. borówki, maliny, brzoskwinie)
2. Spód tortownicy przyłożyć do wafla, wykroić nożem okrąg i wyłożyć na dnie tortownicy.
3. Pozostałe wafle rozwałkować na drobno, wymieszać z kremem i mielonymi orzechami. Rozsmarować na dnie tortownicy i schłodzić.
4. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać wystudzoną galaretkę cytrynową oraz serki waniliowe, wymieszać.
5. Na masę czekoladową wyłożyć masę śmietanową i wstawić do lodówki do schłodzenia.
6. Na masę śmietanową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką wiśniową i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone.
*krem można zastąpić np. dwiema czekoladami gorzkimi rozpuszczonymi z odrobiną masła, mleka i cukru pudru, z dodatkiem ubitej śmietany
To ciasto wygląda wspaniale :) Lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńale rewelacja to ciasto :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelka!
OdpowiedzUsuńMmm, zdecydowanie pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, w smaku też super - zachęcam do przygotowania :)
UsuńChyba zakochałam się w tym cieście (smakowite) i w Twoim blogu , pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam:)
UsuńPośliniłam ekran komputera...
OdpowiedzUsuńJejku, ale to połączenie smaków musi być dobre...
Za 2 tygodnie mam imprezę rodzinną, na pewno zrobię.
Zuzanna ;)) ciasto jest bardzo dobre, na imprezie powinno wszystkim zasmakować :).
Usuń