To pomysł na smaczny i sycący obiad w stylu włoskim. Jeśli robimy go dla dzieci, pomijamy chili.
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 posiekana cebula
- 4 pieczarki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 2 łyżeczki maku
- 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej, siekanej bazylii
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka soli
- kilka łyżek bułki tartej do zagęszczenia
- oliwa do smażenia
Sos:
- 5 łyżek przecieru pomidorowego (np. Cirio)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (np. Carapelli)
- woda według uznania ok. 1 szklanki (dodawać stopniowo)
- sól
- makaron razowy (np. Misura)
- siekana natka pietruszki
- tarty parmezan (opcjonalnie)
- Pieczarki zetrzeć na wiórki i podsmażyć na oliwie, następnie dodać cebulę, po chwili czosnek.
- Wszystkie składniki klopsików, wraz z pieczarkami i cebulą, umieścić w robocie kuchennym i wyrobić.
- Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie z masy uformować niewielkie kuleczki.
- Na oliwie podsmażyć pół cebuli, pod koniec smażenia dodać czosnek.
- Przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki sosu (z wyjątkiem jogurtu) i dodawać stopniowo wodę. Wymieszać i lekko podgotować. Dodawać stopniowo jogurt, energicznie mieszając sos.
- Po chwili wkładać do sosu klopsiki i dusić na małym ogniu do miękkości (przez kilka minut), co jakiś czas delikatnie mieszając.
- W międzyczasie ugotować makaron.
- Tuż przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki lub bazylii, ewentualnie parmezanem.
uwielbiam takie obiady... w ogóle uwielbiam wszystko co jest w pomidorowym sosie i z mięsiwem:), super danie!
OdpowiedzUsuńHello there I am so happy I found your weblog, I really found you by mistake,
OdpowiedzUsuńwhile I was searching on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to
say many thanks for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don't
have time to read it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
so when I have time I will be back to read more, Please
do keep up the fantastic job. 20 of 45
Hello, thank you very much for the comment :) It was really very nice to read it.
UsuńSaved as a favorite, I really like your blog!
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńThanks very interesting blog!
OdpowiedzUsuń