Szarlotka, którą robi się szybko i łatwo. Pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa (przepis z zeszytu mamy). Ciasto wychodzi lekko słodkie (jeśli lubicie bardziej słodkie można dać więcej cukru).
Aby szarlotka była mniej kaloryczna, można dodać mniej tłuszczu, a więcej serka homogenizowanego. Ciasto można wyrobić ręcznie, ale można też uprościć sobie pracę i wyrobić robotem kuchennym z hakami ;).
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej)
- 250 g miękkiej margaryny (np. Kasia) lub masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 3 łyżki domowego cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- ok. 8-10 kwaskowatych jabłek
- cukier puder lub lukier (na wierzch ciasta)
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, serek homogenizowany, sól i wymieszać.
- Następnie dodać tłuszcz i drobno posiekać nożem.
- Całość zagnieść ręcznie.
- Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować odpowiednio do wielkość blaszki do pieczenia.
- Jedną rozwałkowaną część ciasta ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i układać połówki jabłek obok siebie na surowym cieście (wypukłą częścią do góry).
- Drugą częścią ciasta przykryć jabłka, lekko dociskając ciasto do spodu.
- Piec w temperaturze 180'C przez ok. 45-50 minut.
- Po wystudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jeśli lubisz słodkie wypieki, inspiracje znajdziesz również na MojeCiasto.pl - Przepisy na ciasta
Szarlotki to ciasta do, których mam ogromniastą słabość ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Uwielbiam szarlotki w każdej postaci! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Mniam, świetnie wygląda z tak pokrojonymi jabłkami :)
OdpowiedzUsuń