15 sierpnia 2014

Szarlotka na serku homogenizowanym z połówkami jabłek

Szarlotka na serku homogenizowanym z połówkami jabłek


Szarlotka, którą robi się szybko i łatwo. Pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa (przepis z zeszytu mamy). Ciasto wychodzi lekko słodkie (jeśli lubicie bardziej słodkie można dać więcej cukru).


Aby szarlotka była mniej kaloryczna, można dodać mniej tłuszczu, a więcej serka homogenizowanego. Ciasto można wyrobić ręcznie, ale można też uprościć sobie pracę i wyrobić robotem kuchennym z hakami ;).


  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej)
  • 250 g miękkiej margaryny (np. Kasia) lub masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 łyżki domowego cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • ok. 8-10 kwaskowatych jabłek
  • cukier puder lub lukier (na wierzch ciasta)

  1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, serek homogenizowany, sól i wymieszać.
  2. Następnie dodać tłuszcz i drobno posiekać nożem. 
  3. Całość zagnieść ręcznie.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować odpowiednio do wielkość blaszki do pieczenia. 
  5. Jedną rozwałkowaną część ciasta ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i układać połówki jabłek obok siebie na surowym cieście (wypukłą częścią do góry).
  7. Drugą częścią ciasta przykryć jabłka, lekko dociskając ciasto do spodu. 
  8. Piec w temperaturze 180'C przez ok. 45-50 minut. 
  9. Po wystudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.









Jeśli lubisz słodkie wypieki, inspiracje znajdziesz również na MojeCiasto.pl - Przepisy na ciasta


 

3 komentarze:

  1. Szarlotki to ciasta do, których mam ogromniastą słabość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł! Uwielbiam szarlotki w każdej postaci! ;)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, świetnie wygląda z tak pokrojonymi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).