4 sierpnia 2014

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Domowy cukier waniliowy robię sama od dawna, a dopiero teraz zorientowałam się, że jeszcze nie ma przepisu na blogu ;). Jego przygotowanie nie wymaga wysiłku, za to zawiera prawdziwą wanilię.

Wanilina, znajdująca się w cukrze wanilinowym ze sklepu, otrzymywana jest syntetycznie. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.

  • ok. 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  1. Do słoiczka wsypać cukier.
  2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać czubkiem noża nasionka, dokładnie zebrać je z noża oraz z deski i przełożyć do słoiczka.
  3. Pozostałą laskę wanilii przeciąć na mniejsze 2 kawałki i również dodać do cukru. 
  4. Zamknąć słoik i dobrze nim wstrząsnąć. 
  5. Cukier jest gotowy po ok. 2 tygodniach.

7 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie , czy można zrobić z ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z ksylitolem, ale myślę, że jak najbardziej można.

      Usuń
  3. ile czasu jest dobry do spożycia? czy wanilię z niego wyjąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie dłużej niż rok może stać, szczelnie zamknięty, a wanilii nie trzeba wyjmować.

      Usuń
  4. ja robię jeszcze bardziej intensywny, daję trzy, czasami cztery laski wanilii. Wtedy do ciasta dodaję naprawdę niedużo

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).