Wanilina, znajdująca się w cukrze wanilinowym ze sklepu, otrzymywana jest syntetycznie. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.
- ok. 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- Do słoiczka wsypać cukier.
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać czubkiem noża nasionka, dokładnie zebrać je z noża oraz z deski i przełożyć do słoiczka.
- Pozostałą laskę wanilii przeciąć na mniejsze 2 kawałki i również dodać do cukru.
- Zamknąć słoik i dobrze nim wstrząsnąć.
- Cukier jest gotowy po ok. 2 tygodniach.
Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego :)
OdpowiedzUsuńJa, od pewnego czasu, również ;).
Usuńmam pytanie , czy można zrobić z ksylitolu?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z ksylitolem, ale myślę, że jak najbardziej można.
Usuńile czasu jest dobry do spożycia? czy wanilię z niego wyjąć?
OdpowiedzUsuńSpokojnie dłużej niż rok może stać, szczelnie zamknięty, a wanilii nie trzeba wyjmować.
Usuńja robię jeszcze bardziej intensywny, daję trzy, czasami cztery laski wanilii. Wtedy do ciasta dodaję naprawdę niedużo
OdpowiedzUsuń