Babka z mąki razowej 2000 - wydawałoby się, że nie może wyjść dobra z takiej mąki, a jednak udało się i do zdjęcia został mi już tyko kawałek ;).
Ciasto wychodzi pyszne, domownicy nie zgadli, że jedzą ciasto z mąki razowej.
Niestety zawiera sporo tłuszczu, więc jeśli będziecie robić z mniejszą ilością tłuszczu, dajcie znać jakich proporcji użyliście i czy wówczas babka wychodzi smaczna.
Przepis od mojej sąsiadki.
Ciasto wychodzi pyszne, domownicy nie zgadli, że jedzą ciasto z mąki razowej.
Niestety zawiera sporo tłuszczu, więc jeśli będziecie robić z mniejszą ilością tłuszczu, dajcie znać jakich proporcji użyliście i czy wówczas babka wychodzi smaczna.
Przepis od mojej sąsiadki.
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (zamieniłam na razową)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (zamieniłam na ksylitol)
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki płatków żytnich lub owsianych
- 1 garść rodzynek
- Jaja ubić z cukrem. W tym czasie roztopić masło wraz z olejem.
- Do ubitych jaj dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Dolać letni tłuszcz.
- Na koniec wsypać płatki żytnie oraz rodzynki.
- Formę babki (lub keksówki) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temperaturze 180'C.
Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń