Kotlety mielone z indyka, z cukinią i marchewką
Kotlety mielone w trochę innej wersji - z dodatkiem warzyw. Wychodzą smaczne i bardziej delikatne w smaku od tradycyjnych. Zachęcam do wypróbowania.
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 młoda cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 dużej jajko
- 1/2 szklanki mąki owsianej lub bułki tartej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (np. Evita)
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce, na najmniejszych otworach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
- W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki kotletów (jeśli masa będzie za rzadka, dodać więcej bułki lub mąki owsianej).
- Odstawić do lodówki na pół godziny.
- Następnie formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Kotlety mielone z warzywami wypróbowałam pychotka. Uwielbiam kotlety mielone więc teraz mam je w innej postaci.
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się bardzo, że smakowały :).
Usuń