16 sierpnia 2014

Kotlety mielone z indyka, z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z cukinią i marchewką, z warzywami
Kotlety mielone w trochę innej wersji - z dodatkiem warzyw. Wychodzą smaczne i bardziej delikatne w smaku od tradycyjnych. Zachęcam do wypróbowania.

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 młoda cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 dużej jajko
  • 1/2 szklanki mąki owsianej lub bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (np. Evita)
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

  1. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce, na najmniejszych otworach. 
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
  3. W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki kotletów (jeśli masa będzie za rzadka, dodać więcej bułki lub mąki owsianej). 
  4. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  5. Następnie formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.


2 komentarze:

  1. Kotlety mielone z warzywami wypróbowałam pychotka. Uwielbiam kotlety mielone więc teraz mam je w innej postaci.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).