17 kwietnia 2013

Pikantne kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

Pikantne kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej
Aby przemycić trochę zdrowego jedzenia mojej rodzinie postanowiłam zrobić kotleciki-placuszki z soczewicy i kaszy jaglanej. 
To był eksperyment, a smak głównie zależy od przypraw, więc każdy może dodać według własnych upodobań.
Przepis został opublikowany w książce z przepisami "Zdrowie ze smakiem" Oleofarm.

  • 1/3 szkl. czerwonej soczewicy i 1/3 szkl. kaszy jaglanej (w sumie wychodzi 2 szkl. po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (dla osób z nietolerancją, bezglutenowych)
  • 1 łyżeczka oleju (u mnie olej z pestek winogron Oleofarm)
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • chilli/ papryka ostra
  • curry
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia (u mnie z pestek winogron Oleofarm)
  1. Marchew zetrzeć na drobnej tarce. 
  2. Soczewicę i kaszę przepłukać wodą, wrzucić do 1,5 l. wrzątku razem z marchewką. 
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę curry, sól, paprykę i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 30 min.). Przecedzić przez sitko. 
  4. Ostudzoną masę przełożyć do miski, dodać jajka, olej, przyprawy według uznania (chili/ paprykę, pieprz, curry), płatki owsiane oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta.
  5. Kłaść łyżką na rozgrzanym oleju formując placki (lub ręcznie formując kotleciki). Smażyć do mocnego zarumienienia z dwóch stron, obracając je łopatką. 
  6. Podawać cieple z dowolną surówką lub sosem.






Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron dojrzewających w ciepłym klimacie Włoch. 
Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych. 
W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowany do sałatek, sosów, a także do smażenia i duszenia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Objętość netto: 0,5 l
Cena: 22,50 zł
Opinia: Dużą zaletą oleju jest jego neutralny smak, dzięki czemu można go dodać do słodkich wypieków. Nadaje się również do smażenia i sałatek. Jest więc olejem uniwersalnym. Polecam.







5 komentarzy:

  1. O, jakie apetyczne, zdrowe kotlety :) Bardzo lubię wegetariańskie alternatywy dla kotletów tradycyjnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio zaczęłam eksperymentować z kotletami w wersji wege, więc pewnie jeszcze jakieś przepisy się pojawią:)

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przemycenie kaszy to dobry pomysł, szczególnie że również nie za bardzo za nią przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).