23 kwietnia 2013

Żytnie muffinki z musli i jabłkami

Zdrowe i szybkie muffinki z dodatkiem mąki żytniej razowej oraz musli. Wilgotne i bardzo smaczneZnikają w ekspresowym tempie...
To dobry pomysł na II śniadanie do pracy, do szkoły lub na wycieczkę. 


Składniki na ok.16 sztuk:
  • 200 g musli (u mnie po 2 opak. musli Fitella z aloesem i żurawiną oraz ze śliwką i rodzynkami)
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru/stewii
  • szczypta soli 
  • 2 duże jajka
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wody/ mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 1 olejek waniliowy
  • 2 duże jabłka   
Do jednej miski wsypać suche składniki. W drugiej misce połączyć jaja, wodę, olej, zgnieciony widelcem banan - masę wlać do suchych składników. Wymieszać niezbyt dokładnie. Dodać obrane i pokrojone na spore kawałki jabłka, lekko wymieszać. Przełożyć łyżką do foremek - każdą wypełnić prawie do pełna. Piec w 180'C przez 25-30 minut, na złotobrązowy kolor.





6 komentarzy:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).