18 kwietnia 2013

Babeczki bez pieczenia

Miałam ochotę na coś słodkiego, sprawdziłam więc zapasy i postanowiłam zrobić coś z kaszy manny...


Składniki na 5-6 szt.
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek mleka w proszku 
  • 3 łyżki kaszy manny (u mnie Kupiec)
  • 5  łyżeczek cukru brązowego (lub białego)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • pół łyżeczki masła lub oliwy
  • 5-6 herbatników 
  • 4 kostki czekolady 
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mleko w proszku rozpuścić w zimnej wodzie, podgrzać.
Następnie dodać tłuszcz, wsypać kaszę mannę z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. 
Gotować na małym ogniu często mieszając (ok.5-6 minut). Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Masa będzie przypominać gęsty sos
Odstawić na kilkanaście minut (lekko przestudzić)
Dodać pokruszone herbatniki, bardzo drobno posiekaną (lub startą) czekoladę i rodzynki. Wymieszać, wyłożyć do silikonowych foremek i odstawić na minimum godzinę do stężenia.







Do babeczek użyłam kaszy manny firmy Kupiec.
5 łyżek kaszy (50g) ma 170 kcal, zawiera 4,3 g białka i 38,3 g węglowodanów.
Kasza jest bardzo wydajna. Aby uzyskać gęstą konsystencję używamy 2,5 łyżki kaszy na 1 szklankę płynu, aby uzyskać płynną: 2,5 łyżki kaszy na 2 szklanki płynu.
Idealna do przygotowania szybkich posiłków dla dla dzieci czy deserów - wystarczy 5 minut gotowania i jest gotowa do spożycia. Polecam.











16 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. babeczki z manny , jak fajnie !! podoba mi się ten pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszkę i wszelakie desery z jej dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakie mleko możesz pokazać opakowanie i przepis proszę na maila kasianajda@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku może być tradycyjne, ja akurat miałam granulowane odtłuszczone (np. Gostyń). Przepis można szybko wydrukować do PDF :).

      Usuń
  5. Witam czy jeśli nie dodam rodzynek których nie trawię po prostu, konsystencja będzie mniej stała? można pominąć ten produkt czy lepiej zastąpić innym? Jeśli tak to jakim?
    Proszę o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Rodzynki można pominąć, a w zamian można dodać np. suszoną żurawinę, siekane morele lub inne ulubione bakalie, które na pewno poprawią smak babeczek.

      Usuń
  6. mam mąkę kukurydzianą do przygotowania polenty-kupiłam kiedyś w Lidl-u, czy mogę ją dodać do tych babeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponowałabym najpierw zrobić z kaszy manny, ewentualnie później eksperymentować z kaszki kukurydzianej (ale z małej ilości, bo nie wiem jaki wyjdzie smak).

      Usuń
  7. to masło lub oliwę to kiedy i do czego dodać ? bo w składnikach jest a w przepisie nie ma ... a czy mleko musi być w proszku, mogę użyć normalnego ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko możesz użyć normalne, choć to w proszku dodaje specyficznego smaku. Tłuszcz dodajemy razem z kaszą manną, już dopisałam.

      Usuń
  8. jesli używam zwykłego mleka to też trzeba rozpuszczać z wodą czy nie ?

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).