Miałam ochotę na coś słodkiego, sprawdziłam więc zapasy i postanowiłam zrobić coś z kaszy manny...
Składniki na 5-6 szt.
Składniki na 5-6 szt.
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek mleka w proszku
- 3 łyżki kaszy manny (u mnie Kupiec)
- 5 łyżeczek cukru brązowego (lub białego)
- 1 czubata łyżka kakao
- pół łyżeczki masła lub oliwy
- 5-6 herbatników
- 4 kostki czekolady
- 3-4 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mleko w proszku rozpuścić w zimnej wodzie, podgrzać.
Następnie dodać tłuszcz, wsypać kaszę mannę z cukrem, cukrem waniliowym i kakao.
Gotować na małym ogniu często mieszając (ok.5-6 minut). Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Masa będzie przypominać gęsty sos.
Odstawić na kilkanaście minut (lekko przestudzić).
Dodać pokruszone herbatniki, bardzo drobno posiekaną (lub startą) czekoladę i rodzynki. Wymieszać, wyłożyć do silikonowych foremek i odstawić na minimum godzinę do stężenia.
Następnie dodać tłuszcz, wsypać kaszę mannę z cukrem, cukrem waniliowym i kakao.
Gotować na małym ogniu często mieszając (ok.5-6 minut). Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Masa będzie przypominać gęsty sos.
Odstawić na kilkanaście minut (lekko przestudzić).
Dodać pokruszone herbatniki, bardzo drobno posiekaną (lub startą) czekoladę i rodzynki. Wymieszać, wyłożyć do silikonowych foremek i odstawić na minimum godzinę do stężenia.
Do babeczek użyłam kaszy manny firmy Kupiec.
5 łyżek kaszy (50g) ma 170 kcal, zawiera 4,3 g białka i 38,3 g węglowodanów.
Kasza jest bardzo wydajna. Aby uzyskać gęstą konsystencję używamy
2,5 łyżki kaszy na 1 szklankę płynu, aby uzyskać płynną: 2,5 łyżki kaszy na 2
szklanki płynu.
Idealna do przygotowania szybkich posiłków dla dla dzieci czy deserów - wystarczy 5 minut gotowania i jest gotowa do spożycia. Polecam.
ciekawy pomysł, wyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńbabeczki z manny , jak fajnie !! podoba mi się ten pomysł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSmakują też całkiem nieźle;)
UsuńUwielbiam kaszkę i wszelakie desery z jej dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńA jakie mleko możesz pokazać opakowanie i przepis proszę na maila kasianajda@gmail.com
OdpowiedzUsuńMleko w proszku może być tradycyjne, ja akurat miałam granulowane odtłuszczone (np. Gostyń). Przepis można szybko wydrukować do PDF :).
UsuńWitam czy jeśli nie dodam rodzynek których nie trawię po prostu, konsystencja będzie mniej stała? można pominąć ten produkt czy lepiej zastąpić innym? Jeśli tak to jakim?
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedz
Witaj:) Rodzynki można pominąć, a w zamian można dodać np. suszoną żurawinę, siekane morele lub inne ulubione bakalie, które na pewno poprawią smak babeczek.
Usuńmam mąkę kukurydzianą do przygotowania polenty-kupiłam kiedyś w Lidl-u, czy mogę ją dodać do tych babeczek?
OdpowiedzUsuńProponowałabym najpierw zrobić z kaszy manny, ewentualnie później eksperymentować z kaszki kukurydzianej (ale z małej ilości, bo nie wiem jaki wyjdzie smak).
Usuńto masło lub oliwę to kiedy i do czego dodać ? bo w składnikach jest a w przepisie nie ma ... a czy mleko musi być w proszku, mogę użyć normalnego ? ;)
OdpowiedzUsuńMleko możesz użyć normalne, choć to w proszku dodaje specyficznego smaku. Tłuszcz dodajemy razem z kaszą manną, już dopisałam.
Usuńjesli używam zwykłego mleka to też trzeba rozpuszczać z wodą czy nie ?
OdpowiedzUsuńnie
Usuń