Idealny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub dla wegetarian pomysł na przekąskę lub kolację. Rodzinie bardzo zasmakowała.
- 3/4 szklanki soczewicy zielonej
- 2 cebule
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1/4 puszki siekanych pomidorów)
- 1/2-1 łyżeczka curry*
- pieprz, sól
- papryka słodka lub 2 łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili*
- 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki wody (lub więcej)
- olej do smażenia
- Soczewicę namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny.
- Odcedzić i wrzucić do wrzącej wody, pod koniec gotowania osolić.
- Soczewicę gotować do miękkości ok. 40 min., a następnie odcedzić.
- W międzyczasie, na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać siekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy.
- Na koniec dodać ugotowaną soczewicę oraz natkę pietruszki.
- Dolać wodę i w miarę smażenia uzupełniać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Smażyć jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
- Przed podaniem można polać olejem z pierwszego tłoczenia (np. lnianym).
*osoby unikające glutenu powinny sprawdzić skład curry i sosu
moja ulubiona soczewica ;)
OdpowiedzUsuńrewelacja!!
OdpowiedzUsuńLepsze niż kebab
OdpowiedzUsuń:-))
Usuń