Są dobre dla osób uczulonych na mleko lub jajka. Idealne, gdy chcemy dać dzieciom coś słodkiego i zdrowego.
Ich przygotowanie zajmuje chwilę. W smaku delikatnie słodkie. Najlepiej smakują tego samego dnia, na drugi dzień są trochę suche.
- 2 szklanki dwie szklanki lekko zmielonych płatków owsianych górskich*
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 1 garść pestek słonecznika
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce i spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka (jeśli mus jest z kwaśnych jabłek lub lubisz bardzo słodkie ciasteczka, polecam dodać 2 łyżki miodu lub brązowego cukru).
- Masa będzie klejąca, kładź ją dwiema łyżkami na blachę, spłaszczając mocno ciastka.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180'C, przez ok. 20 minut, do zarumienienia.
Dołącz do obserwujących ;)
Uwielbiam owsiane <3
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się świetny, na pewno wyprobuje. Właśnie upieklam szarlotke z Twojego przepisu i zostawiłam szklankę musu jabłkowego. Tym razem kruszonka wyszła idealnie.
OdpowiedzUsuńSuper, i nic się przy okazji nie zmarnuje ;) Cieszę się, że kruszonka na szarlotce udała się :)
UsuńBardzo fajny pomysł na zdrowe ciasteczka, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasteczka, próbuję każdą wersję, która wpadnie mi w ręce;) tą też zapisuję;)
OdpowiedzUsuńczęsto takie piekę :) nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej - już za kilka dni na Dolinie smaków ukaże się podsumowanie akcji. Serdecznie zapraszam:)
OdpowiedzUsuńbardzo zdrowe, a pewnie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńile takie jedno ciasteczko ma kcal? :)
OdpowiedzUsuńNie liczę kalorii ;). Ale ciastka mogą mieć ok. 80-90 kcal (w zależności od ilości dodanych bakalii i rodzaju musu jabłkowego). Nie musisz się martwić, nawet jeśli miałyby i 100 kcal - są to kalorie z węglowodanów złożonych. Ciastka takie są zdrowsze od tradycyjnych ciastek i sycą na długo.
UsuńHello, suszona żurawina jest słodzona, więc pytam jakie bez cukru ?
OdpowiedzUsuńJak poszukasz w dobrych sklepach, znajdziesz żurawinę suszoną bez cukru i bez oleju.
UsuńCzy mus może być gorący???
OdpowiedzUsuńNie polecam dodawać gorącego, lepiej trochę poczekać, aż będzie letni.
UsuńWitam, a zamiast musu jabłkowego może być starta marchewka?
OdpowiedzUsuńMoże być, ale ciastka będą miały trochę inny smak i trzeba będzie dodać trochę jakiegoś płynu (miód, jajko, olej).
UsuńRobiłam dawno temu takie ciasteczka owsiano-marchwiowe z resztek z sokowirówki, ale można zastąpić startą drobno marchwią, polecam (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/zdrowe-ciasteczka-marchwiowo-owsiane-z.html)
Kochana dziękuję za przepis dziś zrobię, mam nietolerancję na mleko, drożdże, jaja pszenicę i wiele innych więc dzięki za cudne przepisy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że moje przepisy przydają się szczególnie tym, którzy mają nietolerancję lub alergię - tworzyłam je właśnie z myślą o takich osobach :).
UsuńA jak się później okazało, mam nietolerancję na kilka produktów, tak więc przepisy przydały się mnie również ;).
Czy płatki mają być zagotowane czy suche?
OdpowiedzUsuńSuche
UsuńMogę dodać do ciasteczek kawałki ananasa?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie do ciasteczek owsianych można dodać każdy składnik ;). Spróbuj może od małej ilości, bardzo drobno posiekanego ananasa i zobacz czy będą ok.
UsuńZastanawiam sie czy mozna przedluzyc swiezosc ciasteczek (by nie robily sie suche, jak napisalas)... Moze ktos ma jakis pomysl? A gdyby tak przechowc j w puszce? Co to da? Zachowaja miekkosc? Hmm..
OdpowiedzUsuńLilka, one są bez dodatku tłuszczu, a gdyby dodać trochę tłuszczu, pewnie nie robiłyby się suche na drugi dzień. Puszka też jest ok. Spróbuj.
UsuńWłaśnie są w piecyku, a czy dobre? Zobaczymy.
OdpowiedzUsuń