25 listopada 2013

Grecka zupa z soczewicy

Połączenie tych składników znalazłam w sklepie na opakowaniu zupy greckiej. Zapamiętałam składniki i postanowiłam zrobić podobną zupę w domu. Zupa wyszła bardzo smaczna, gęsta i pożywna.


  • 100 g soczewicy zielonej
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki suszonej włoszczyzny lub 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę dowolnych świeżych warzyw (np. marchew, pietruszka, papryka)
  • curry, papryka słodka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Soczewicę oraz ryż wsypać do miski i zaznaczyć poziom. Następnie ziarna wsypać na sito i przepłukać wodą.  
Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę. 
Do garnka wlać 4 porcje wody (z odmierzonego poziomu mieszanki), dodać soczewicę i ryż oraz wszystkie pozostałe składniki. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 30 minut.









3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).