22 listopada 2013

Semifreddo czekoladowe, czyli szybki deser na zimno

Semifreddo czekoladowe, czyli szybki deser na zimno

Puszyste lody czekoladowe bez mieszania i to w godzinę!
Lody wychodzą delikatne, puszyste i bardzo smaczne.
Jeśli nie macie śmietanki czekoladowej, można użyć zwykłej i dodać kakao.

  • 250 ml śmietanki kremowej czekoladowej 30% SM Gostyń
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 3-4 kostki czekolady 


  1. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, na koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę. 
  2. Następnie włożyć do plastikowego pojemnika, dodać tartą czekoladą i delikatnie wymieszać.  
  3. Włożyć do zamrażarki na 60 minut. Po tym czasie lody są już gotowe i najlepiej smakują. 
  4. Przed podaniem można udekorować tartą czekoladą.


 

14 komentarzy:

  1. Taka porcja poprawi humor od razu na cały tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z niecierpliwością czekamy na śmietankę czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wprawdzie nowość, ale w niektórych sklepach można ją już spotkać. Ewentualnie można użyć białej i dodać kakao.

      Usuń
  3. Już zapisany, do wypróbowania, szybki jak lubię i prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! daj znać czy smakował :)

      Usuń
    2. No własnie przymierzam się, przymierzam. Muszę wkońcu zrobić :)

      Usuń
  4. Super przepis,na pewno wypróbuję! Mam tylko dwa pytanka : Na ile porcji to wyjdzie? Ile kakao dodać do zwykłej śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą 3 porcje, choć to zależy jak dużym łasuchem jesteś ;). Kakao należy dodawać stopniowo, najlepiej przesiewając je przez sitko (jeśli jest ciemne, to wydaje mi się, że 1 łyżka powinna wystarczyć).

      Usuń
  5. Ja robie na zwykłym mleku czekoladowym też wychodzą

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).