6 grudnia 2013

Kotlety sojowe w curry

Warto mieć opakowanie kotletów sojowych - gdy nie ma akurat mięsa w domu, można ich użyć w zastępstwie. Oczywiście różnią się znacznie w smaku od mięsa, ale odpowiednie ich przyprawienie sprawia, że są całkiem niezłe ;). A Wy lubicie kotlety sojowe? Często jadacie?

  • 16 kotletów sojowych (1 małe op.)
  • 1 duża cebula
  • 200 g mrożonej włoszczyzny paski (lub świeżych startych drobno warzyw)
  • przyprawy (curry, przyprawa do mięs, kurkuma, imbir, sól, pieprz)
  • odrobina czerwonej pasty curry
  • siekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu chili słodko - kwaśnego
  • oliwa do smażenia
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • dodatek: 200 g makaronu do dań azjatyckich (lub 150 g ryżu)

Kotlety wrzucić do gorącego bulionu i gotować ok.10 minut. Odsączyć, ostudzić i pokroić na bardzo małe kawałki (mniejsze niż moje). Kawałki posypać curry i przyprawą do mięs.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać warzywa, sól i pieprz, kurkumę, odrobinę imbiru i pasty curry oraz kawałki kotletów sojowych. Wymieszać i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na małym ogniu, często mieszając.
Na koniec dodać ugotowany makaron lub ryż i wymieszać. Przed podaniem można posypać sezamem.







3 komentarze:

  1. Kotletów sojowych nie przygotowuje i raczej nie będę, jak uda mi się kupić to chętnie wykorzystuje tofu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie leżały i postanowiłam z nich w końcu coś zrobić... A jak przygotowujesz tofu? (ja nigdy jeszcze nie jadłam).

      Usuń
    2. Najbardziej mi smakuje na ciepło po meksykansku w tortilli lub w omlecie. Kroje też jak fete i dodaje do zielonej sałaty z różnymi warzywami z ostrym sosem winegret. Dla mnie bomba, tylko trudno kupić.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).