17 grudnia 2013

Pierniczki leżakujące, miodowo-orzechowe

Pyszne Pierniczki leżakujące

Z okresem Świąt Bożego Narodzenia kojarzą się nam pierniczki. Zachęcam zaangażować do ich przygotowania dzieci - to dla nich frajda, a przy okazji mile spędzony czas razem.
Pierniczki po upieczeniu są twardawe i chrupiące. Powinny leżakować przez 2 tygodnie, ale wielkie łasuchy mogą jeść je po upieczeniu (u nas część już zniknęła). 
Aby pierniczki szybciej zmiękły można do puszki z piernikami włożyć kawałek jabłka. Przepis sprawdzony, od mojej koleżanki (dziękuję A. :)).

  • 400 g mąki
  • 100 g mielonych dowolnych orzechów 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 
  • 1 jajko 
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 75 g masła
  1. W garnku stopić masło, miód i cukier, często mieszając. 
  2. Przestudzoną masę przelać do miski.
  3. Mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników i jajkiem dodać do masy miodowej.
  4. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.
  5. Z rozwałkowanego na 0,5 cm ciasta, wykrawać pierniczki.
  6. Piec w rozgrzanym do 180'C piekarniku przez 15-20 minut.
  7. Pierniczki przełożyć do metalowej puszki i odstawić na 2-3 tygodnie do szafki.

Jeśli je upieczecie, koniecznie podzielcie się zdjęciem (przez e-maila lub oznaczcie mnie na IG lub FB).


Bądź na bieżąco - dołącz do obserwujących ;)
Photobucket Photobucket Photobucket  

4 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).