Puszysty, delikatny i smaczny chleb pszenny. O wiele lepszy od zwykłego chleba kupowanego w piekarni.
Przepis z książeczki dołączonej do automatu do pieczenia chleba.
- 540 g mąki pszennej (typ 550)
- 300 ml letniej wody lub mleka
- 7 g suszonych drożdży (1 op.)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka cukru
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb normalny.
Piekarnik:
Nie piekłam w piekarniku ale powinna się sprawdzić standardowa procedura...
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec przez ok. 45-60 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku.
piękny delikatny chlebuś:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pszenny chlebek;)
OdpowiedzUsuń