Wersja dla diabetyków: zastępujecie zakazane składniki odpowiednikami o niższym IG (cukier - ksylitolem, rodzynki - większą ilością orzechów, kajmak -domowym, niesłodzonym dżemem).
Składniki na dużą blachę (na długą keksówkę - z połowy porcji)
Ciasto:
- 12 jaj
- 500 g maku
- 1 i 3/4 szklanki cukru /ksylitolu
- 4 łyżki bułki tartej bezglutenowej (lub dowolnej mąki b.g.)
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów
Dodatki:
- 1 puszka masy kajmakowej (lub domowy dżemem)
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i wylać ewentualne szumowiny. Uzupełnić ciepłą wodą (ok.1 centymetr ponad powierzchnię maku) i pozostawić na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.
- Gotować w tej samej wodzie na małym ogniu aż odparuje woda.
- Dwukrotnie zmielić mak w maszynce, używając drobnego sitka.
- Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez pół godziny.
- Żółtka jaj ubić z cukrem.
- Do masy jajecznej dodać mak oraz bułkę tartą. Wymieszać.
- Na koniec dodać rodzynki, orzechy i ubite białka.
- Wymieszać i przełożyć do dużej formy (lub dwóch keksówek), wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piec 30 minut w temperaturze 180'C.
- Po ostudzeniu, ciasto przełożyć połową masy kajmakowej (lub dżemem), a wierzch posmarować pozostałą częścią masy (lub dżemu) i posypać nasionami słonecznika.
świetny, taki inny makowiec:) koniecznie trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Podoba mi sie :)
OdpowiedzUsuńA czym ewentualnie mogę zastąpić bułkę tartą? Bo bezglutenowej nie ufam jeszcze bardziej niż glutenowej. Tak w ciemno strzelam: tarte migdały? mąka migdałowa? mąka słonecznikowa?
OdpowiedzUsuńChyba najlepiej zastąpić mąką migdałową, ale wydaje mi się, że gdy zamiast bułki damy dowolną mąkę bezglutenową ciasto też powinno wyjść.
UsuńDzięki :-) Może na Święta zrobię...
UsuńMożna użyć też kaszy manny (ale wówczas ciasto będzie zawierać gluten).
UsuńA gdzie kupujesz mak? ekologiczny czy taki zwykły w markecie? Zastanawiam się czy można zamiast mielenia namoczonego maku, zmielić go najpierw w młynku do kawy i potem namoczyć? ale chyba nieeeee...
OdpowiedzUsuńMak należy najpierw namoczyć, a dopiero później zmielić (kupuję zwykły mak).
UsuńMi sie wydaje, ze maka kokosowa bedzie tez dobrym rozwiazaniem bo ona ma bardzo dobre wlasciwosci absorbujace wode (i wszelkie plyny) a podejrzewam, ze ta bulka jest wlasnie po to zeby wciagnac wode... daj znac jak Ci wyszlo :D
Usuń