▼
31 października 2014
Oszczędna zupa krem z ziemniaków
24 października 2014
Pyszne wytrawne placuszki jaglano-ciecierzycowe
Jest to wersja bezglutenowa i wegańska, ale oczywiście jeśli masz ochotę, możesz dodać jajko do masy, zamiast siemienia lnianego, jednocześnie zmniejszając ilość wody.
16 października 2014
Koktajl jaglany z tahini
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Syci na długo.
Powinien szczególnie smakować amatorom chałwy i sezamu ;).
13 października 2014
"Kuchnia polska bez pszenicy" M. Szloser i W. Gąsiorowska - recenzja książki
"Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans).
Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" : Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, proponują coś zupełnie innego. Radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów dostępnych w polskich sklepach."
12 października 2014
Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy bez jajek
Naleśniki, które powstały w ramach bezglutenowych eksperymentów. Zrobiłam je bez szczególnych proporcji, wlewałam mleko i mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Do ich pieczenia trzeba trochę więcej cierpliwości ;). Smakują trochę inaczej od tradycyjnych, ale biorąc pod uwagę, że nie zawierają mąki pszennej, mleka i jajek, są całkiem niezłe.
Idealne dla osób nietolerujących mleka, glutenu i jajek.
Do ich pieczenia trzeba trochę więcej cierpliwości ;). Smakują trochę inaczej od tradycyjnych, ale biorąc pod uwagę, że nie zawierają mąki pszennej, mleka i jajek, są całkiem niezłe.
Idealne dla osób nietolerujących mleka, glutenu i jajek.
11 października 2014
Gyros - pyszna sałatka imprezowa
Sałatka warstwowa Gyros jest bardzo smaczna i zawsze jako pierwsza znika ze stołu ;).
Ile osób, tyle jej wersji, a my taką właśnie najbardziej lubimy. Zimą, zamiast świeżych ogórków, używam kiszonych z odrobiną ketchupu.
Najlepiej zrobić ją w szerokim i płaskim naczyniu. Polecam.
Ile osób, tyle jej wersji, a my taką właśnie najbardziej lubimy. Zimą, zamiast świeżych ogórków, używam kiszonych z odrobiną ketchupu.
Najlepiej zrobić ją w szerokim i płaskim naczyniu. Polecam.
9 października 2014
8 października 2014
"Niebezpieczne zboża" B. Przyjemska - recenzja książki
Każdy z nas codziennie spożywa zboża. Jak się okazuje dla niektórych z nas, gluten w nich zawarty, może być niebezpieczny i powodować szereg chorób czy dolegliwości.
"Dzięki Autorce: naturoterapeutce i dietetyczce z 30-letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób."
7 października 2014
Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?
Mąka, którą bardzo rzadko można spotkać w sklepach stacjonarnych (jeśli gdzieś ją spotkaliście, podzielcie się informacją, w którym supermarkecie).
Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny. Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.
A do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy? Oto kilka przepisów z jej użyciem.
Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny. Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.
A do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy? Oto kilka przepisów z jej użyciem.
6 października 2014
Brownie z cukinii wegańskie, bez glutenu i nabiału
O cieście z cukinii myślałam już od dłuższego czasu. Metodą prób i błędów powstało wilgotne ciasto, w stylu brownie. Cukinia nie jest wyczuwalna.
Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło.
W zależności od użytej mąki, ciasto może mieć nieco inną konsystencję.
Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło.
W zależności od użytej mąki, ciasto może mieć nieco inną konsystencję.
3 października 2014
Sałatka z ciecierzycą - szybka i sycąca
Sałatka, którą można przygotować w kilka minut. Można ją zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno lub na ciepło. Jest bardzo sycąca.
1 października 2014
Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku
Zakwas pszenno-żytni dostałam od koleżanki, a ten - bezglutenowy wyhodowałam sama (przepis od OlgiSmile, ale zamiast mąki ryżowej i ziemniaczanej, użyłam wyłącznie mąki gryczanej).
Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.
Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g mąki oraz wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec chleb.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie.
Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.
Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g mąki oraz wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec chleb.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie.
Przesyłka od Intermarche i konkurs
Dotarła do mnie ostatnio paczka z produktami marki własnej Intermarche (a w niej dużo bakalii oraz musli, płatki owsiane, mleko, jogurt, serek homogenizowany, maślanka, czarna herbata).