Jeśli lubicie nico pikantniejsze smaki, zachęcam Was do wypróbowania :). Dajcie znać, czy Wam smakowało.
- 3 kg papryki
- 3 średnie główki czosnku
- 300 g papryczek chili
- 3 koncentraty pomidorowe
- 7 liści laurowych
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki soli
- Paprykę i papryczki oczyść, a czosnek obierz.
- Następnie zmiksuj w robocie kuchennym na prawie gładką masę.
- Przełóż masę do garnka, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Gotuj 20 - 30 minut, aż ketchup zgęstnieje.
- Po wyjęciu liści laurowych, gorący ketchup nakładaj do słoików.
- Słoiki zakręć i pozostaw "do góry dnem" do wystygnięcia.
Muszę koniecznie pokazać żonie ten przepis żeby zrobiła mi taki ketchup :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcam :). Podejrzewam, że jak zrobi, to będzie musiała robić go częściej ;). Pozdrawiam.
UsuńMoja mama zrobiła w tym roku taki właśnie ketchup i żałuję, że tak mało :P Jest po prostu pyszny, o niebo lepszy od zwykłego ketchupu. Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Tobie również przypadł do smaku. U nas w domu jest też bardzo lubiany.
UsuńU mnie pozostaje zakup składników i zobaczenie tego cudu. Bo może smakować wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńWitam serdecznie! Właśnie zabieram się do przygotowywania ketchupu :) Mam pytanie: jak długo można przechowywać potem taki ketchup i czy nadaje się do jedzenia od razu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, nadaje się do jedzenia od razu. Jest zawekowany, więc wytrzyma długo - podejrzewam, że rok (u nas zapasy znikają po kilku miesiącach) ;).
UsuńSuper! Pięknie dziękuję! Zrobiłam tydzień temu, wygląda i smakuje wspaniale :)
UsuńBardzo się cieszę :). Zachęcam do eksperymentowania z innymi przepisami (etykieta "przetwory" z prawej strony bloga).
Usuń