18 grudnia 2015

Ciasteczka z płatków orkiszowych z figami i orzechami

Ciasteczka z płatków orkiszowych z figami i orzechami
Pyszne ciasteczka, które przygotujecie w mniej, niż pół godziny. Ciasteczka wychodzą lekko słodkie, a figi i orzechy przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Następnym razem zrobię od razu z dwóch porcji, bo zbyt szybko znikają ;).

Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 150 g płatków orkiszowych  
  • 50 g zmielonych na mąkę płatków orkiszowych
  • 6 szt. suszonych fig
  • 2 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 7 szt. orzechów włoskich
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka rodzynek
  • 125 ml soku ze śliwek (można zastąpić jabłkowym)
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3 łyżki syropu daktylowego (z agawy lub miodu)

  1. Figi posiekaj w małą kostkę.
  2. Suche składniki wymieszaj w misce, wraz z bakaliami.
  3. Dolej sok śliwkowy, lekko rozpuszczony olej kokosowy i syrop daktylowy. 
  4. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  5. Z powstałej masy formuj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180'C przez 17-20 minut, do zarumienienia ciasteczek. 


Do wypieku ciasteczek użyłam bardzo dobrej jakości produktów bio i eco, otrzymanych od Intermarche. Spośród kilkunastu produktów, które dostałam, wybrałam cztery: płatki orkiszowe, 100% sok śliwkowy, olej kokosowy oraz suszone figi.  



3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).