"Kalendarz
aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym
kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska skupiły
się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków
najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną."
Wydały kolejną książkę z serii bez pszenicy: "Święta bez pszenicy" (na blogu znajdziecie również recenzję poprzedniej ich książki: "Kuchnia polska bez pszenicy".
Wydały kolejną książkę z serii bez pszenicy: "Święta bez pszenicy" (na blogu znajdziecie również recenzję poprzedniej ich książki: "Kuchnia polska bez pszenicy".
To propozycja dla bezglutenowców (i nie tylko), z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc, które nie zawierają pszenicy, glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków, a niektóre także bez nabiału lub w wersji wegańskiej.
Książka podzielona jest na 3 części:
1. Wstęp
2. Produkty (ponad 100 stron różnych porad jakich produktów i ich zamienników używać w kuchni, opisane są też nowości, np. mąka kasztanowa, czy mąka teff, wiesiołek, topinambur).
3. Przepisy (podzielone na Boże Narodzenie, Wielkanoc, Pieczywo, Przepisy podstawowe i dodatki)
W książce znajdziemy ponad 250 przepisów na zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery.
Dodatkowo przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Jestem pewna, że przy takiej ilości przepisów, każdy znajdzie coś dla siebie. Ja też na pewno coś z nich przygotuję.
W przepisach zostały wykorzystane zdrowe produkty i różne rodzaje mąki: głównie mąka gryczana oraz jaglana, kukurydziana, ziemniaczana, teff, kasztanowa, orzechowa, amarantusowa, ryżowa, owsiana. Zabrakło mi w przepisach mąki z ciecierzycy (chyba, że przeoczyłam ;)).
Na 30 stronach znajdują się zdjęcia potraw. Fajnie, gdyby było ich więcej, ale z drugiej strony książka i tak jest gruba;).
Na jednej ze stron, autorki zamieściły listę wszystkich E-dodatków, dodawanych przez producentów żywności.
Sugerując się tytułem, przepisy zamieszczone w książce, mają być przydatne w okresie Świąt (np. kutia, kompot wigilijny, pascha czy wielkanocny baranek), jednak większą część z nich wykorzystamy również przez cały rok (pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy słodkości).
Na końcu książki znajduje się szczegółowy spis treści.
Brawo dla autorek za zamieszczenie dodatkowo tematycznego spis treści i podzielenie przepisów wg kryteriów np. "wegańskie", "bez jajek", "bez nabiału" - osoby z nietolerancją na jaja czy weganie, mogą od razu przejść do konkretnych przepisów (inni autorzy książek kucharskich mogliby wziąć z nich przykład).
Mała prośba do autorek: może w kolejnej książce pojawi się zdecydowanie więcej przepisów z mąką owsianą, jaglaną i z ciecierzycy? i jeszcze więcej przepisów dla osób z nietolerancjami (bez jaj, czy nabiału).
Gdyby był jeszcze indeks produktów (np. mąka jaglana + numery stron, na których można znaleźć przepisy z jej użyciem) oraz szczegółowe spisy treści w podrozdziałach wydrukowane na kolorowych kartkach - byłyby to dla mnie idealne spisy treści w książce.
Pani Marto, pani Wando, czekam z niecierpliwością na kolejną Waszą książkę ;).
Wydawnictwo: Bukowy Las
Oprawa: Broszurowa ze skrzydełkami
Format: 165 x 205 mm
Liczba stron: 440
Cena: 39,90 zł
Dziękuję Wydawnictwu Bukowy Las za przekazanie książki do recenzji :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).