Najlepiej smakują z dżemem, można też posypać cukrem pudrem.
Zachęcam do spróbowania, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne i chyba każdy ma je w kuchni.
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych błyskawicznych*
- ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego dowolnego)
- 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1-2 łyżeczki ksylitolu (lub brązowego cukru)
- Składniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Ciasto będzie gęste.
- Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, pomagając sobie drugą łyżką.
- Spłaszcz placuszki i wyrównaj ich wierzch , aby smażyły się równomiernie.
- Możesz smażyć bez tłuszczu (jeśli nie masz dobrej patelni, rozsmaruj trochę tłuszczu na patelni przed pieczeniem).
- Podawaj z dżemem lub cukrem pudrem.
... szybkie, zdrowe i sycące! W sam raz dla mnie! dziękuję za pomysł, na pewno skorzystam! :)
OdpowiedzUsuńoj to ja chyba idę zrobię bo coś za mną chodzi ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i apetyczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna płatki owsiane zastąpić jaglanymi błyskawicznymi?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z płatkami jaglanymi. Można spróbować ale ich konsystencja po namoczeniu jest inna od owsianych i trzeba będzie użyć innych proporcji.
UsuńZaryzykowałam :) smak był bardzo jaglany, placki były dość twarde, ale zjadliwy. Dałam wiecej mleka roślinnego.
OdpowiedzUsuńFajnie, że eksperymentowałaś z płatkami jaglanymi i podzieliłaś się wynikiem.
UsuńNastępnym razem koniecznie spróbuj tak, jak w przepisie, z owsianych :).
Pyszne, ja zamiast cukru dałam banana, mniammm ☺
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Fajnie, ze eksperymentujesz ;).
UsuńCzy może być mąka owsiana?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń