27 listopada 2015

Placuszki owsiane bez jajek, mleka i glutenu

Placuszki owsiane bez jajek i mleka
Zdrowe placuszki z płatków owsianych, bez jajek, mleka i glutenu. Dobre dla wszystkich, a szczególnie dla dzieci i osób z alergiami. 
Najlepiej smakują z dżemem, można też posypać cukrem pudrem.
Zachęcam do spróbowania, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne i chyba każdy ma je w kuchni.

  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych błyskawicznych*
  • ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego dowolnego)
  • 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu (lub brązowego cukru)
  1. Składniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Ciasto będzie gęste. 
  2. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, pomagając sobie drugą łyżką.
  3. Spłaszcz placuszki i wyrównaj ich wierzch , aby smażyły się równomiernie. 
  4. Możesz smażyć bez tłuszczu (jeśli nie masz dobrej patelni, rozsmaruj trochę tłuszczu na patelni przed pieczeniem). 
  5. Podawaj z dżemem lub cukrem pudrem.
 *bezglutenowych, dla osób nie tolerujących glutenu





Menu dla diabetyka Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

11 komentarzy:

  1. ... szybkie, zdrowe i sycące! W sam raz dla mnie! dziękuję za pomysł, na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj to ja chyba idę zrobię bo coś za mną chodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne i apetyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mozna płatki owsiane zastąpić jaglanymi błyskawicznymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z płatkami jaglanymi. Można spróbować ale ich konsystencja po namoczeniu jest inna od owsianych i trzeba będzie użyć innych proporcji.

      Usuń
  5. Zaryzykowałam :) smak był bardzo jaglany, placki były dość twarde, ale zjadliwy. Dałam wiecej mleka roślinnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że eksperymentowałaś z płatkami jaglanymi i podzieliłaś się wynikiem.
      Następnym razem koniecznie spróbuj tak, jak w przepisie, z owsianych :).

      Usuń
  6. Pyszne, ja zamiast cukru dałam banana, mniammm ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy może być mąka owsiana?

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).