Mimo, że nie dodałam oleju, ciasto wyszło bardzo dobre i chyba nawet lepsze od fasolowego ;).
Jest miękkie i lekko wilgotne, robi się je ekspresowo i można jeść bez wyrzutów sumienia.
Jest delikatnie słodkie i dobrze smakuje z dodatkiem dżemu.
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wilgotną konsystencję, możesz dodać 2-3 łyżki oleju zamiast banana.
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy (240 g)
- 3 jajka
- 1 banan
- 1/2 szkl. ksylitolu/ erytrytolu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- kilka kropli aromatu waniliowego
- Rozgrzać piekarnik do 180'C.
- Wszystkie składniki (oprócz żurawiny), wrzucić do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę.
- Następnie sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i przelać do małej keksówki.
- Na na końcu dodać żurawinę.
- Piec ok. 30-35 minut.
Bądź na bieżąco - dołącz do obserwujących ;)
Ciekawią mnie takie ciasta, ale ostatnio robiłam z cukinii i wyszła kompletna klapa, zakalec po całości, więc na razie przeszła mi chęć na takie eksperymenty.
OdpowiedzUsuńTo ciasto (jak i fasolowe) polecam, nigdy nie wyszedł zakalec;)
UsuńCukinia jest bardzo wodnista. Ja też robie ze strączkowych i zawsze wychodzi. Można dodać dynię hokkaido wczesniej upieczona w piekarniku :)
Usuńzaintrygował mnie ten przepis:) ciekawa jestem tego smaku:)
OdpowiedzUsuńSmak super jak i z czerwonej fasoli tak i ciecierzycy. Właśnie zjadłam 😋
Usuńprobowalam z ciecierzyca ale dla mnie mniej wyrasta niz fasola- ale smak tez boski :)
OdpowiedzUsuńNie zauważyłam jakiejś drastycznej różnicy w wyrastaniu tych ciast, a w smaku rzeczywiście podobnie dobrze smakują ;)
UsuńPychota. Wilgotne, smakuje super.
UsuńŁadne Ci wyszło :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńIdealny zamiennik czerwonej fasoli do czekoladowego ciasta :) Wygląda mega :D
OdpowiedzUsuńDziękuję. A zamiennik, chociaż może trochę droższy, to zawsze jakaś minimalna odmiana w smaku:)
UsuńCiekawe... przypomina mi piernik, a jakby zdrowiej brzmi :)
OdpowiedzUsuńMi przypomina ciasto murzynek ;) ale zdecydowanie w zdrowszej wersji.
UsuńBrzmi interesujaco ale ten olej jest potrzebny czy nie? Bo w przepisie go nie ma, a wspomnialas o oleju.. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDodawałam olej do ciasta fasolowego, robiąc to ciasto zapomniałam, ale mimo tego wyszło dobre, więc okazało się, że olej nie jest potrzebny :) Ale oczywiście można dodać 2-3 łyżki oleju, jeśli ktoś chce (nie zaszkodzi, a może minimalnie polepszyć strukturę/smak ciasta) ;)
UsuńPrzepis wygląda rewelacyjnie! Na pewno spróbuje zrobić :) albo tak albo jakoś podobnie, ja robiłam fasolowego murzynka i wyszedł super, z cieciorki robiłam cytrynowe ale nie wyszlo tak dobre jak z fasoli :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam i jestem nim zachwycona!!! Pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu i że ciasto smakowało:)
Usuńczy ciasto wyjdzie bez dodatku sody?
OdpowiedzUsuńMożesz zamiennie dodać proszek do pieczenia. A bez proszku czy sody nigdy nie piekłam, raczej nie wyrośnie... chociaż może kiedyś z ciekawości spróbuję ;)
UsuńWIELKIE dzięki za ten przepis. Ciasto jest RE-WE-LA-CYJ-NE! Zamieniłam stewię (nie miałam) na daktyle. Wyszło cudnie: miękkie, delikatne i puszyste. Zdrowe, szybkie i pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiłe słowa:) Cieszę się, że moja praca przydaje się innym i sprawa tyle radości :)
Usuńoj kochana nie wiem czy to nie będzie jeden z moich wielu kulinarnych planów na ten weekend :D
OdpowiedzUsuńmożna samemu ugotować ciecierzyce, czy lepiej kupić z puszki?;)
Zachęcam:) Zawsze najlepiej samemu gotować strączkowe;) (można więcej i resztę zamrozić lub przygotować coś innego). Ale oczywiście żyjemy w ciągłym biegu, narzekamy na brak czasu i jak wykorzystamy puszkę, nic się nie stanie ;). Ciasto będzie smakować tak samo.
UsuńA czy mogę użyć mąki z ciecierzycy zamiast tej s puszki?Mam jej dużo i musze ja zużyc żeby sie nie zmarnowała.A to ciasto wygląda kuszaco :-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie robiłam ciasta z mąki z ciecierzycy, więc nie mogę doradzić :(. Poleciłabym wykorzystać ją np. do upieczenia ciasteczek czy placuszków.
UsuńDziekuje za odpowiedź
UsuńWitam ponownie , sprobowalam z maka z ciecierzycy i wyszło super.Delikatna babka.(wkleilabym zdjęcie żeby pokazać ale chyba sie nie da)Także jestem bardzo wdzięczna za przepis bo sama całości bym nie wymyśliła.A dzięki temu mogę piec dla przyjaciół którzy są na diecie bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńWitaj Inka, cieszę się, że eksperyment się udał:). Ile dodałaś mąki? (może ktoś będzie chciał również upiec w ten sposób).
UsuńZachęcam do przesłania zdjęcia: na mojego e-maila lub poprzez Facebooka. Pozdrawiam:)
Dziękuję za fantastyczny przepis :) Zmodyfikowałam go nieco i zamiast ciecierzycy użyłam gotowanej soczewicy, ale wyszło zgodnie z obietnicą - puszyste, wilgotne i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMoja wariacja na temat ciasta z ciecierzycy jest tu: http://kuchenneprzygody.pl/przepis/pyszne-ciasto-z-soczewicy-bez-maki-i-tluszczu
Ireno, cieszy mnie bardzo, że przepis stał się dla Ciebie inspiracją, a ciasto smakowało :).
UsuńZrobiłam dzisiaj. Wyszło przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało:).
UsuńCzy z takiego ciasta wyjdą muffiny, czy jest zbyt rzadkie?
OdpowiedzUsuńWyjdą, jak najbardziej :).
UsuńHej, nie mogę jeść bananów- co w zamian? Można starte jabłko?
OdpowiedzUsuńBanan dodaje słodyczy i zastępuje olej. Zamiast niego pasowałby starte (i najlepiej przesmażone) duże jabłko, plus trochę oleju. Dodałabym też więcej stewii czy cukru.
UsuńMożna dac gotowaną ciecierzyce ?
OdpowiedzUsuńOczywiście.
UsuńJa nie miałam banana, więc w zamian dodałam suszone daktyle namoczone w soku pomarańczowym i ciasto wyszło przepyszne :-)
UsuńMój "ciasto-debiut".
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjne.
Dobrze, że jesteś! :)
Julito, cieszę się bardzo, że ciasto się udało:) Dziękuję, że odwiedzasz bloga i dzielisz się z nami opinią:). Zachęcam do wykorzystania kolejnych przepisów.
UsuńCzy mogę użyć suchej cieciorki, którą namocze przez noc? Czy musi być z puszki?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można użyć namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej ciecierzycy.
UsuńMoje pierwsze doświadczenie z tym ciastem było rozczarowujące..robiłam na cieciorce ze słoika (chyba była posolona co już nie pasowało), poza tym po upieczeniu miało dziwny roślinny posmak i zapach..wahałam się czy całości nie wyrzucić do kosza....aleeeee....włożyłam do lodówki z nadzieją na to, że mąż w przypływie głodu sprzątnie;)
OdpowiedzUsuńna drugi dzień sama wyjęłam i spróbowałam - było pyszne!!! Mokre, zbite, mocno czekoladowe (dodałam całą tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej do ciasta). Smakowało jak TRUFLA!
Dziś drugie podejście - na czerwonej fasoli, z czekoladą, bez sody ani proszku, z orzechami włoskimi, rodzynkami i olejkiem rumowym. Pycha!!
Czekam aż ostygnie. Potem do lodówki, na małe kawałki i maczać w polewie. I rumowe fasolowe trufle gotowe!!:)
Rozkosz dla podniebienia bez wyrzutów sumienia!
Dzięki za inspirację zatem:)!
A dodam jeszcze, że bez sody i proszku ciasto nieznacznie wyrasta, jest lekko spulchnione.
Ania
Aniu, cieszę się niezmiernie, że przepis zainspirował Cię do przygotowania ciasta i dalszych eksperymentów :). Dziękuję, że podzieliłaś się z nami swoimi spostrzeżeniami. Pozdrawiam serdecznie:).
UsuńWygląda bardzo smakowicie! A stewia w jakiej postaci? Ja mam cały wór liści, nada się w tej formie czy lepiej proszek? Pozdrawiam! p.s. baaardzo pożyteczny i apetyczny blog;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :)
UsuńStewia w proszku, ponieważ ta liściasta ma specyficzny posmak.
Czy smak banana jest wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Dorota
Nie. Pozdrawiam :)
UsuńTak, ale to raczej plus niż minus.
UsuńRobiłam dwa razy, dwa razy wyszło świetne. Nikt się nie połapał, że to ciasto z grochu. Pierwsze polałam polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego, natomiast do drugiego dałam daktyle (zamiast ksylitolu) i mączkę świętojańską(zamiast kakao). Pycha, gratulację za to ciastko. Niestety zdjęć nie zdążyłam zrobić!
OdpowiedzUsuńSuper!! Ciesze się, że ciasto smakowało ;) Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło :).
Usuńwitam, robiłam to ciasto parę razy i za każdym razem na koniec dodawałam sporo suszonych owoców (morele, śliwki, żurawina, i co tam miałam) pokrojone w cienkie paski lub kostkę, również dla chrupkości trochę słonecznika lub migdały w płatkach, nie ma osoby która by nie zachwycała się smakiem i konsystencją tego ciasta, również ciecierzyca tez nie zmieli się do końca co daje ciastu niewielką chrupkość, super , polecam
OdpowiedzUsuńElżbieta, dziękuję bardzo za komentarz i podzielenie się swoimi doświadczeniami. Cieszę się, że ciasto tak zasmakowało, że robiłaś je wielokrotnie. Czekam na zdjęcie wypieku ;).
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńchciałbym zrobić to ciasto, ale moja koleżanka-która do mnie przyjeżdża, ma uczulenie na jajka, czy można je czymś zastąpić? Dodać więcej banana, czy może zmielonych płatków owsianych?
Bez jajek może wyjść trochę inny smak i struktura ciasta. Proponowałabym dodać mielone siemię lniane 3 łyżki zalane 1/2 szklanki ciepłej wody plus mus jabłkowy 1/3-1/2 szklanki. Ale przyznaję, nie piekłam tego ciasta w takiej wersji, więc nie wiem jaki będzie ostatecznie efekt pieczenia.
UsuńJajka można ponoć zastąpić nasionami chia, efekt zapewne podobny jak z lnem;)
UsuńA, jak dodać do tego tahini, to wychodzi super orzechowo-czekoladowe ciasto. Robiłam je już kilkakrotnie. Nawet zamiast migdałów dawałam len mielony odolejony. Zawsze super wychodzi, jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję za komentarz i podzielenie się swoimi modyfikacjami przepisu. Bardzo się cieszę, że ciasto tak Tobie zasmakowało, że robiłaś je wielokrotnie :)
UsuńCzy zamiast kakao można dodać rozpuszczoną czekoladę?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej.
UsuńTo ciasto jest genialne....cud-miód. Czasem dodaję trochę pokrojonych daktyli bo akurat lubię ich smak....Dzięki Ci wielkie za umieszczenie tego przepisu....to cudownie- jeść i nie mieć wyrzutów sumienia...raj dla podniebienia - istnieje;-))
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że aż tak smakowało to zdrowe ciasto :). Zdrowe nie koniecznie musi być niesmaczne, jak niektórzy sądzą ;).
UsuńCiasto jest przepyszne! Na pewno często będzie gościć w moim jadłospisie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać ;) Cieszę się niezmiernie :)
UsuńCiasto przepyszne będę piekła bardzo często!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i zachęcam do testowania kolejnych, zdrowych przepisów ;).
UsuńZrobiłam i wyszło pyszne. o wiele lepsze niż fasolowe. Bardzo słodkie, następnym razem dodam nawet mniej cukru. Wrzuciłam wszystkie składniki do kalkulatora i wyszło mi, ze 50g kawałek to tylko 1,3 WW.
OdpowiedzUsuńDla mnie też to ciasto jest lepsze od fasolowego. Można je jeść bez wyrzutów :).
Usuńczy tylko mnie nie smakuje wyraźnie wyczuwalny posmak sody w ciastach? czy może inni go nie wyczuwają przy takiej małej ilości? już dawno jak widziałam w przepisie "soda" to zastępowałam proszkiem, ale zastanawia mnie to...
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta można użyć suchej ciecierzycy zamiast tej w puszce? Oczywiście wcześniej ugotowanej :)
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej.
UsuńPiekłam już kilka razy. Najpierw przepis dała mi koleżanka, ale potem udostępniła mi tę stronę i jestem zachwycona. Ciasto- rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :*. Zachęcam do przejrzenia kolejnych przepisów i do dalszych eksperymentów kulinarnych. Pozdrawiam :).
Usuńjesli potroje skladniki to wyjdzie? potrzebuje zrobic ogromnny tort :P
OdpowiedzUsuńPowinno wyjść, ale trzeba będzie pewnie dłużej piec, żeby środek dobrze się upiekł w tortownicy...
Usuńczy możesz podać rozmiar foremki, w której piekłaś?
OdpowiedzUsuń22x9
UsuńCzym mogę zastąpić migdały?czy mogę dac mąkę pszenną,jak tak to ile?
OdpowiedzUsuńMigdały możesz zastąpić zmielonymi orzechami lub mąką pszenną.
UsuńCiasto jest przepyszne :) pierwszy raz jem tego typu ciasto- to mój eksperyment :D Dodam, że eksperyment bardzo udany :) tylko trochę mi nie pasuje posmak banana. Czym go zastąpić zeby ciacho nie straciło NA SMAKU ?
OdpowiedzUsuńBanana możesz zamienić namoczonymi wcześniej daktylami lub musem jabłkowym.
UsuńChętnie bym to ciasto upiekła, ale niestety nie mogę jeść jajek. Czy można je czymś zastąpić ?
OdpowiedzUsuńW sieci podane są zamienniki jajek (siemię laniane, chia, mus jabłkowy) - możesz spróbować, ale nie gwarantuję, że wyjdzie idealne ;).
UsuńBardzo dziękuję. Dopiero się uczę gotowania bez jajek . wszelkich zbóż i drożdży, więc wszystkie wskazówki są dla mnie bardzo cenne
UsuńIle kalorii może miec porcja takiego ciasta?
OdpowiedzUsuńMożesz wpisać składniki do jakiejś aplikacji liczącej kalorie i podzielić przez ilość kawałków, które Tobie wyjdą.
UsuńJednak to ciasto jest tak zdrowe, że nie rób sobie żadnych wyrzutów, w związku z jego jedzeniem ;). Smacznego
czym mogę zastąpić ksylitol /erytrol?
OdpowiedzUsuńTym, czym zazwyczaj słodzisz ciasta.
UsuńPyyycha. Szukałam czegos na szybko na necie i oby zdrowo. Trafiłam na ten przepis i rewelacja :) nie przepadam za bananami ale nie przeszkadzają mi az tak bardzo w tym cieście. Dodałam na wierzch mrożone truskawki. Idealnie pasują ;) dziekuje za przepis, napewno upiekę jeszcze raz
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :). Bardzo się cieszę, że smakowało :), a dodatek truskawek to super pomysł.
Usuń