Smaczna i bardzo zdrowa sałatka z dodatkiem świeżego buraka (świeży burak ma niższy indeks glikemiczny, niż burak po obróbce termicznej).
Burak ćwikłowy zawiera kwas foliowy, witaminę C i B1, a dodatkowo sporo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt. Wskazany dla nadciśnieniowców i osób z anemią.
Sałatkę miałam możliwość skosztować jakiś czas temu w Restauracji SPOT. Osobiście nie lubię mdłego smaku samego buraka, ale w połączeniu z innymi składnikami jest całkiem ok. Sekretem smaku tej sałatki jest specjalna oliwa.
25 marca 2015
19 marca 2015
Sernik z serków homogenizowanych z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Sernik, którym zajadałam się jakiś czas temu, podczas rodzinnego spotkania. Bardzo zasmakował i od tamtej pory piekłam go już dwa razy. Brzoskwinie sprawiają, że sernik jest orzeźwiający w smaku, a niespotykana, kokosowa kruszonka idealnie do niego pasuje.
Polecam Wam go na Święta, imprezy, czy spotkania przy kawie.
Przepis z zeszytu mojej Mamy (porobiłam trochę zdjęć starych przepisów, więc co jakiś czas będą pojawiać się przepisy na sprawdzone ciasta:) ).
Polecam Wam go na Święta, imprezy, czy spotkania przy kawie.
Przepis z zeszytu mojej Mamy (porobiłam trochę zdjęć starych przepisów, więc co jakiś czas będą pojawiać się przepisy na sprawdzone ciasta:) ).
Etykiety:
brzoskwinie,
ciasto,
impreza,
ser,
słodkości,
swiąteczne
18 marca 2015
Zupa krem z warzyw bez gotowania, w kilka minut
Zupa idealna w sytuacji, gdy nie mamy czasu na zrobienie tradycyjnej zupy lub gdy nie mamy świeżych warzyw. Wychodzi smaczna i kremowa, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mleka.i.jaj,
niski.IG,
warzywa,
wegańskie,
wegetariańskie,
z.blendera,
zdrowe,
zupa
17 marca 2015
Nowy smak Somersby "Elderflower Lime"
Znam poprzednie dwa smaki Somersby: jabłkowy i jeżynowy. Teraz nadszedł czas na przedstawienie kolejnego, najnowszego smaku Somersby: "Elderflower Lime", czyli połączenie kwiatu bzu i limonki.
Etykiety:
Somersby,
testy prod.
13 marca 2015
Warsztaty kulinarne z Michelem Rothem
Po niezapomnianej Gali w Hotelu Hilton w Warszawie, podczas której dania serwował Michel Roth (słynny francuski kucharz, odznaczony dwiema gwiazdkami Michelin), kolejny dzień zapowiadał się równie ciekawie.
28 lutego, zaproszeni przez Atelier Intermarché*, blogerzy kulinarni oraz zdolni kucharze młodego pokolenia, spotkali się w nowo otwartym studio kulinarnym Food Lab Studio (założonym przez Grzegorza Łapanowskiego).
28 lutego, zaproszeni przez Atelier Intermarché*, blogerzy kulinarni oraz zdolni kucharze młodego pokolenia, spotkali się w nowo otwartym studio kulinarnym Food Lab Studio (założonym przez Grzegorza Łapanowskiego).
12 marca 2015
Kuchenny filtr do wody Puricom Stella - test
W wielu polskich miejscowościach woda pitna jest złej jakości. Każdy z nas chciałby mieć w domu smaczną wodę, którą można byłoby pić prosto z kranu, a herbata czy kawa z niej przygotowana, nie miałaby posmaku chloru. Najpopularniejsze w naszych domach są oczywiście filtry dzbankowe.
Chciałabym przedstawić Wam nieco inne rozwiązanie: kuchenny filtr do wody Puricom Stella, działający na zasadzie odwróconej osmozy, który montuje się pod zlewem, a wkłady wymienia się raz w roku.
Chciałabym przedstawić Wam nieco inne rozwiązanie: kuchenny filtr do wody Puricom Stella, działający na zasadzie odwróconej osmozy, który montuje się pod zlewem, a wkłady wymienia się raz w roku.
Etykiety:
KrainaWody,
testy prod.,
uzdatnianie.wody
9 marca 2015
Bezglutenowy chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej
Chleb, który powstał, jako tańszy zamiennik chleba życia z samych ziaren lub lekko zmieniona wersja chleba gryczanego. Chleb jest bezglutenowy, ale jeśli nie unikasz glutenu, możesz dodać tradycyjny zakwas i dowolną mąkę.
6 marca 2015
Atelier Intermarché i kuchnia Michela Rotha
Dzięki zaproszeniu Intermarché, miałam okazję uczestniczyć w uroczystej kolacji, podczas której wyjątkowe dania serwował szef kuchni francuskiej - Michel Roth. To były szef restauracji prestiżowego hotelu Ritz w Paryżu, a także posiadacz gwiazdek Michelin i zdobywca nagrody Bocuse d’Or.
Kolacja odbyła się 27.02.2015 w Hotelu Hilton w Warszawie i tym samym zainaugurowała nowy projekt kulinarny Grupy Muszkieterów - Atelier Intermarché*.
Kolacja odbyła się 27.02.2015 w Hotelu Hilton w Warszawie i tym samym zainaugurowała nowy projekt kulinarny Grupy Muszkieterów - Atelier Intermarché*.
Etykiety:
Intermarche,
relacje,
wydarzenia kulinarne
4 marca 2015
Zupa - krem z groszku z orientalną nutą
Krem z groszku z orientalną nutą przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Bosch. Zupa jest pyszna, aromatyczna i na pewno zrobię ją ponownie.
Proporcje składników można zmieniać według uznania. Jeśli nie masz np. anyżu czy liścia kafiru, zupa i tak wyjdzie smaczna, jedynie bez specyficznego posmaku. Sałata dodaje zupie aksamitności.
Proporcje składników można zmieniać według uznania. Jeśli nie masz np. anyżu czy liścia kafiru, zupa i tak wyjdzie smaczna, jedynie bez specyficznego posmaku. Sałata dodaje zupie aksamitności.
Etykiety:
Bosch,
groszek,
kolacja,
kuchnia.azjatycka,
mleczko.kokosowe,
niski.IG,
obiad,
z.blendera,
zupa
2 marca 2015
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapusta kiszona zawiera 16 mg witaminy C w 100 g, więc warto ją spożywać szczególnie jesienią i zimą w surowej formie (w kapuśniaku, pod wpływem temperatury, zawartość witaminy C niestety bardzo mocno się zmniejszy).
Kapuśniak można przygotować w różnych wersjach i za każdym razem będzie smaczny.
Moja babcia gotowała tradycyjny kapuśniak na żeberkach i dodawała zasmażkę. Ja robię trochę inaczej i dzięki temu nie jest on taki kaloryczny.
Kapuśniak można przygotować w różnych wersjach i za każdym razem będzie smaczny.
Moja babcia gotowała tradycyjny kapuśniak na żeberkach i dodawała zasmażkę. Ja robię trochę inaczej i dzięki temu nie jest on taki kaloryczny.
Etykiety:
dla.faceta,
kapusta,
kapusta.kiszona,
kuchnia.polska,
obiad,
zupa
Subskrybuj:
Posty (Atom)