31 marca 2014

Koktajl z selerem naciowym

Koktajl z selerem naciowym
Dla osób, które nie lubią smaku selera naciowego (do których i ja się zaliczam), polecam przepis na koktajl, w którym smak ten dobrze się ukrywa.
Seler naciowy ma działanie oczyszczające organizm, jest niskokaloryczny (w 100 g jest 13 kcal). Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E i PP oraz kwas foliowy. Oprócz tego dostarcza: fosfor, wapń, cynk, potas, magnez i żelazo.

28 marca 2014

Pożywna kanapka dla faceta i nie tylko ;)

Pyszna i pożywna kanapka, na widok której uśmiechnie się chyba każdy mężczyzna i niektóre z Pań (w tym ja) ;).
To wersja szybka, a jeśli macie więcej czasu, można zrobić tradycyjną pastę z awokado, a boczek pokroić w cienkie paseczki.

22 marca 2014

Pasztet z fasoli mung

 

Fasola mung czekała od dłuższego czasu na wykorzystanie. Zastanawiałam się nad kilkoma potrawami, ale w końcu postanowiłam zrobić z niej pasztet. Nie dodawałam przypraw takich, jak np. w pasztecie z soczewicy, dlatego ma zupełnie inny, delikatny smak. 

20 marca 2014

Właściwości soku z rokitnika

Sok z rokitnika miałam okazję próbować po raz pierwszy, a zanim go wypiłam, przeczytałam kilka informacji na jego temat.

"100% sok z rokitnika otrzymywany jest z owoców rokitnika, zwanego ananasem syberyjskim. Rokitnik występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce rośnie nad Bałtykiem, na wydmach.

Jest bogaty w witaminy C (w ilości wielokrotnie większej niż owoce cytrusowe), witaminy z grupy B, a także E, K, P, kwas foliowy oraz mikroelementy. 
Owoce rokitnika zawierają bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy. 
W soku z owoców rokitnika obecne są 24 pierwiastki chemiczne m.in. azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem, a także betakaroten. 

18 marca 2014

Schab w pieczarkach

Schab w pieczarkach
Danie, które wymaga trochę czasu, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Robię zazwyczaj w większej ilości, od razu na dwa dni. 
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami (u mnie akurat zielony ryż, który otrzymałam od znajomych z Tajlandii).

14 marca 2014

Sycąca zupa warzywna z ciecierzycą

Sycąca zupa krem warzywna z ciecierzycą
Zupa powstała z tego, co akurat znalazłam w kuchni. Jest sycąca (za sprawą ciecierzycy i ziemniaków), smaczna i zdrowa. Dobry sposób ma przemycenie warzyw dzieciom. Na pewno zrobię ją ponownie.  
W zależności od upodobań smakowych, ilości poszczególnych składników można dowolnie zmieniać.

13 marca 2014

Lekki drink dla pań i przesyłka od Somersby

Delikatny drink dla pań, idealny w upalne dni. Mocno owocowy, orzeźwiający i lekko kwaskowaty w smaku.

11 marca 2014

Pasztet z ciecierzycy z grzybami


Kolejna wersja pasztetu w wersji wegetariańskiej. Robiłam już pasztety z soczewicy, z ciecierzycy bez jajek, teraz zrobiłam z ciecierzycy z jajkami i z dodatkiem grzybów. Pasztet najlepiej smakuje na drugi dzień. 

10 marca 2014

Polędwica wieprzowa z kukurydzą na szybko

Przepis na polędwicę na szybko. Proste danie, które z powodzeniem każdy mężczyzna może samodzielnie przygotować ;). A jeśli macie np. ziemniaki lub ryż z poprzedniego dnia, to przygotowanie obiadu zajmie ok. 10 minut.

4 marca 2014

Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone bez panierkiKotlety z małą modyfikacją: bez panierki i w szybszej wersji. Znudziły mi się też tradycyjne dodatki do kotletów (czyli buraczki i ziemniaki), więc zrobiłam do kotletów sos pomidorowy i podałam z ryżem oraz fasolką szparagową.