30 lipca 2013
24 lipca 2013
Razowe ciasto z musli, wiśniami i kruszonką
Robiłam kiedyś pyszne muffinki z musli. Tym razem chciałam zrobić ciasto podobne do konsystencji wspomnianych muffinek: wilgotne i ciężkie.
Udało się za pierwszym podejściem ;). Ciasto jest bardzo smaczne, słodycz przełamują kwaskowe wiśnie.
Robi się je bardzo szybko, a później tak samo szybko znika ;).
Zachęcam Was do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.
Udało się za pierwszym podejściem ;). Ciasto jest bardzo smaczne, słodycz przełamują kwaskowe wiśnie.
Robi się je bardzo szybko, a później tak samo szybko znika ;).
Zachęcam Was do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.
Etykiety:
ciasto,
ciasto.razowe,
mąka.razowa,
musli,
owoce,
słodkości,
wiśnie
21 lipca 2013
Ciasto drożdżowe orkiszowe bez wyrabiania - odchudzona wersja
Wychodzi pyszne i puszyste (choć nie rośnie aż tak wysoko, jak ciasto drożdżowe z tego przepisu, bo zawiera mniej mąki i drożdży).
Etykiety:
Chlebnazdrowie,
ciasto,
ciasto.razowe,
drożdże,
jagody,
owoce,
słodkości
19 lipca 2013
Zdrowe placuszki z kaszy jaglanej bez mąki i cukru
Kasza
jaglana po raz kolejny na słodko... Cóż poradzę, że tak lubię słodkie? ;)
Te zdrowe placuszki są idealne dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki nim możemy przemycić kaszę jaglaną naszym dzieciom. Ciasto podobne jest do tego na naleśniki z kaszy jaglanej.
A placuszki w wersji z czekoladą są jeszcze smaczniejsze.
Zachęcam też do zapoznania się z innymi przepisami z kaszą jaglaną.
Te zdrowe placuszki są idealne dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki nim możemy przemycić kaszę jaglaną naszym dzieciom. Ciasto podobne jest do tego na naleśniki z kaszy jaglanej.
A placuszki w wersji z czekoladą są jeszcze smaczniejsze.
Zachęcam też do zapoznania się z innymi przepisami z kaszą jaglaną.
17 lipca 2013
Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów
Rodzince tak zasmakowała ostatnio zrobiona pasta z awokado, że postanowiłam zrobić kolejną. Nie miałam awokado, więc padło na fasolę.
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta. Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty.
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta. Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty.
15 lipca 2013
Ekspresowe ciasto z porzeczkami bez tłuszczu
Proste ciasto, które zrobimy w kilka minut, a do tego nie zawiera tłuszczu (przepis znaleziony u Doroty). Ciasto nie urosło za bardzo, ale mimo tego jest całkiem smaczne.
Etykiety:
bez.tłuszczu,
ciasto,
owoce,
porzeczki,
słodkości
12 lipca 2013
11 lipca 2013
9 lipca 2013
8 lipca 2013
6 lipca 2013
Prosty żurek na zakwasie
Szybka wersja żurku na zakwasie. Możesz użyć gotowego żurku albo użyć domowego zakwasu.
Etykiety:
swiąteczne,
zupa
5 lipca 2013
Niby-pizza z kaszy jaglanej / pikantne naleśniki jaglane
Ostatnio robiłam naleśniki z kaszy jaglanej, a tym razem postanowiłam ciasto wraz z dodatkami podsmażyć. Powstała niby-pizza z patelni; to propozycja na szybką przekąskę, kolację lub weekendowe śniadanie.
Etykiety:
bez.glutenu,
bez.mąki,
kasza,
kasza.jaglana,
naleśniki,
obiad,
pizza,
placuszki.i.naleśniki,
przekąska,
sniadanie,
z.blendera,
zdrowe
4 lipca 2013
Wyniki konkursu z sosami Italia Winiary
Dziękuję za udział w konkursie i wszystkie ciekawe odpowiedzi.
Wybrałam 2 osoby, które otrzymają zestawy składające się z sosów, płyty z włoską muzyką i łyżką do makaronu.
Nagrody wędrują do:
3 lipca 2013
"Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania" - recenzja książki
"Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania"
Jak czytamy na okładce:
"Bogaty wybór przepisów, zdrowe, świeże składniki, aromatyczne zioła i przyprawy – oto tajemnica popularności kuchni włoskiej.
Ta znakomita książka kucharska w przejrzystej formie prezentuje bogactwo i różnorodność oryginalnych, włoskich recept i sprawia, że sama ich lektura tak dalece pobudza apetyt, że ogarnia nas nieprzeparta ochota spróbowania tych pachnących zup, kolorowych i chrupiących salat oraz bajecznych deserów. A przepisy są tak łatwe w przygotowaniu, że w okamgnieniu można wyczarować smak południa i urok włoskich potraw."
Jak czytamy na okładce:
"Bogaty wybór przepisów, zdrowe, świeże składniki, aromatyczne zioła i przyprawy – oto tajemnica popularności kuchni włoskiej.
Ta znakomita książka kucharska w przejrzystej formie prezentuje bogactwo i różnorodność oryginalnych, włoskich recept i sprawia, że sama ich lektura tak dalece pobudza apetyt, że ogarnia nas nieprzeparta ochota spróbowania tych pachnących zup, kolorowych i chrupiących salat oraz bajecznych deserów. A przepisy są tak łatwe w przygotowaniu, że w okamgnieniu można wyczarować smak południa i urok włoskich potraw."
Etykiety:
kuchnia.włoska,
recenzje.ksiazek
1 lipca 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)