30 maja 2013

Naleśniki bez mąki i glutenu - z kaszy jaglanej

Naleśniki bez mąki i glutenu - z kaszy jaglanej
Czasem zostaje mi z obiadu kasza jaglana. Robię z niej później np. szybki deser lub placuszki. Tym razem chciałam zrobić coś innego ale również na słodko. Postanowiłam zrobić naleśniki z kaszy jaglanej (przepis ze Smakoterapii). Naleśniki wymagają trochę więcej cierpliwość podczas smażenia niż standardowe ale warto spróbować. Są dobre zarówno na słodko, jak i na słono.


Składniki na ok. 6-7 szt.
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ok.1 szklanka mleka (lub wody)
  • 7 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oleju 
  • odrobina olejku waniliowego (do naleśników na słodko) 
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia 
  • dowolne nadzienie (przesmażone owoce, dżem lub wytrawne)
  1. Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać skrobię, olej, jajko i mleko.
  2. Zmiksować (masa powinna być odrobinę gęstsza od naleśnikowej). 
  3. Do smażenia pierwszego naleśnika użyć oleju, do kolejnych można dodać tylko odrobinę lub spróbować bez oleju. 
  4. Smażyć na mniejszym ogniu i trochę dłużej niż standardowe naleśniki.  



Dołącz do obserwujących ;)
Photobucket Photobucket Photobucket


 

20 komentarzy:

  1. Te naleśniki to świetna inspiracja:) Z chęcią spróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam:) Dajcie znać czy wyszły i czy smakowały.

      Usuń
  2. Super pomysł, nie wpadłabym na takie naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wpadłam na pomysł placuszków z kaszy jaglanej, a przepis na naleśniki podpatrzony;)

      Usuń
  3. Rewelacyjny przepis, muszę koniecznie wypróbować! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie kasze jaglaną, także przepis napewno wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł :D a ja ostatnio na siłę jadłam kaszę bo zrobiłam jej nadmiar a nie chciałam wyrzycać :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też często zostaje kasza z obiadu i dlatego właśnie później powstają takie różne dziwne rzeczy ;))

      Usuń
  6. Można użyć innej kaszy niż jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie ;) Jaglana ma moim zdaniem najbardziej neutralny smak. Nie próbowałam wykorzystać innej kaszy, więc niestety nie poradzę :(.
      Ale robiłam niedawno naleśniki z mąki gryczanej i lada dzień zamieszczę je na blogu :)

      Usuń
  7. Czym można zastąpić skrobię kukurydzianą? Posiadam wszystkie składniki , oprócz tego jednego :(. Jeśli dodam mąkę orkiszową lub jakąś inną, to te naleśniki "wyjdą" czy raczej nie. Zdaję sobie sprawę, że po dodaniu mąki nie będą to już naleśniki bez .... ale jestem ciekawa czy można tak zrobić :) Pozdrawiam zocha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, a z dodatkiem zwykłej mąki też powinny wyjść.

      Usuń
  8. dlaczego moje naleśniki z mąki orkiszowej lub gryczanej wychodzą mi sztywne i twarde? Robię tak jak w przepisach...mąka, woda,mleko,jajko,tluszcz,sól....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaję przepis na tradycyjne naleśniki (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/07/nalesniki-z-dzemem-jagodowym.html), wychodzą bardzo smaczne, a z mąki orkiszowej powinny też wyjść. Ciasto na naleśniki trzeba dobrze wyrobić i odstawić na ok. 20 minut.
      Natomiast mąka gryczana to już inny rodzaj i zarówno smak, jak i konsystencja naleśników wychodzi zupełnie inna i smaży się je trudniej (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/nalesniki-z-maki-gryczanej-z-grzybami-i.html).

      Usuń
  9. Świetna inspiracja! Nie pomyślałabym nawet o takiej wersji naleśników :) często mnie ratujesz w wymyślaniu posiłków, bo jestem bezglutenowcem. Dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogę pomóc :). Sama od pewnego czasu mam wykrytą nietolerancję na gluten, więc przepisów dla bezglutenowców będzie na pewno więcej.

      Usuń
  10. Czy można zamiast kaszy jaglanej użyć mąki jaglanej? Jeśli tak to w jakiej proporcji zamienić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej. Robiłam kiedyś naleśniki z mąki z ciecierzycy. Proporcje mąki i wody powinny być podobne do nich, choć mąka z ciecierzycy wymaga trochę więcej wody, więc zacznij proporcje kaszy i wody od 1:1, a po odstawieniu ciasta ewentualnie rozrzedź lub zagęść lekko ciasto. http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/bezglutenowe-nalesniki-z-maki-z.html

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks