Składniki na ok. 6-7 szt.
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ok.1 szklanka mleka (lub wody)
- 7 łyżek skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 3-4 łyżki oleju
- odrobina olejku waniliowego (do naleśników na słodko)
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- dowolne nadzienie (przesmażone owoce, dżem lub wytrawne)
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać skrobię, olej, jajko i mleko.
- Zmiksować (masa powinna być odrobinę gęstsza od naleśnikowej).
- Do smażenia pierwszego naleśnika użyć oleju, do kolejnych można dodać tylko odrobinę lub spróbować bez oleju.
- Smażyć na mniejszym ogniu i trochę dłużej niż standardowe naleśniki.
Dołącz do obserwujących ;)
Te naleśniki to świetna inspiracja:) Z chęcią spróbujemy:)
OdpowiedzUsuńZachęcam:) Dajcie znać czy wyszły i czy smakowały.
UsuńSuper pomysł, nie wpadłabym na takie naleśniki:)
OdpowiedzUsuńJa wpadłam na pomysł placuszków z kaszy jaglanej, a przepis na naleśniki podpatrzony;)
UsuńRewelacyjny przepis, muszę koniecznie wypróbować! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie;)
UsuńLubie kasze jaglaną, także przepis napewno wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńpolecam, powinny Ci zasmakować :)
UsuńSuper pomysł :D a ja ostatnio na siłę jadłam kaszę bo zrobiłam jej nadmiar a nie chciałam wyrzycać :p
OdpowiedzUsuńU mnie też często zostaje kasza z obiadu i dlatego właśnie później powstają takie różne dziwne rzeczy ;))
UsuńMożna użyć innej kaszy niż jaglana?
OdpowiedzUsuńDobre pytanie ;) Jaglana ma moim zdaniem najbardziej neutralny smak. Nie próbowałam wykorzystać innej kaszy, więc niestety nie poradzę :(.
UsuńAle robiłam niedawno naleśniki z mąki gryczanej i lada dzień zamieszczę je na blogu :)
Czym można zastąpić skrobię kukurydzianą? Posiadam wszystkie składniki , oprócz tego jednego :(. Jeśli dodam mąkę orkiszową lub jakąś inną, to te naleśniki "wyjdą" czy raczej nie. Zdaję sobie sprawę, że po dodaniu mąki nie będą to już naleśniki bez .... ale jestem ciekawa czy można tak zrobić :) Pozdrawiam zocha :)
OdpowiedzUsuńMożesz zastąpić mąką ziemniaczaną, a z dodatkiem zwykłej mąki też powinny wyjść.
Usuńdlaczego moje naleśniki z mąki orkiszowej lub gryczanej wychodzą mi sztywne i twarde? Robię tak jak w przepisach...mąka, woda,mleko,jajko,tluszcz,sól....
OdpowiedzUsuńPodaję przepis na tradycyjne naleśniki (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/07/nalesniki-z-dzemem-jagodowym.html), wychodzą bardzo smaczne, a z mąki orkiszowej powinny też wyjść. Ciasto na naleśniki trzeba dobrze wyrobić i odstawić na ok. 20 minut.
UsuńNatomiast mąka gryczana to już inny rodzaj i zarówno smak, jak i konsystencja naleśników wychodzi zupełnie inna i smaży się je trudniej (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/nalesniki-z-maki-gryczanej-z-grzybami-i.html).
Świetna inspiracja! Nie pomyślałabym nawet o takiej wersji naleśników :) często mnie ratujesz w wymyślaniu posiłków, bo jestem bezglutenowcem. Dzięki ! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogę pomóc :). Sama od pewnego czasu mam wykrytą nietolerancję na gluten, więc przepisów dla bezglutenowców będzie na pewno więcej.
UsuńCzy można zamiast kaszy jaglanej użyć mąki jaglanej? Jeśli tak to w jakiej proporcji zamienić?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej. Robiłam kiedyś naleśniki z mąki z ciecierzycy. Proporcje mąki i wody powinny być podobne do nich, choć mąka z ciecierzycy wymaga trochę więcej wody, więc zacznij proporcje kaszy i wody od 1:1, a po odstawieniu ciasta ewentualnie rozrzedź lub zagęść lekko ciasto. http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/bezglutenowe-nalesniki-z-maki-z.html
Usuń