Kolejna tarta w odchudzonej wersji. Robi się ją w kilka minut i jest bardzo smaczna. Dżem morelowy domowej roboty jest raczej rzadki, więc kładziemy cienką warstwę. Jeśli wolicie grubszą warstwę owoców, polecam mus jabłkowy lub gęsty dżem.
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na razowe ciasta.
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na razowe ciasta.
- 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 100 g musli (u mnie 2 op. Fitella z aloesem i żurawiną)
- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb (u mnie pszenne Kupiec)
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 olejek waniliowy
- 1-2 łyżki miodu
- 100 ml mleka lub wody
- 1 szklanka dżemu morelowego, brzoskwiniowego (lub musu jabłkowego)
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem dżemu) wrzucamy do robota kuchennego z hakami i zagniatamy ciasto.
- Wykładamy do silikonowej formy (lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia) i uklepujemy aby ciasto wypełniło dno.
- Spód podpiekamy (ok. 10 minut w 180'C), po czym wykładamy na niego dżem i pieczemy jeszcze około 15 minut.
dietetycznie nie musi znaczyć nudno :) tarta wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńDokładnie ;) Dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńCzy zamiast zmielonych płatków owsianych mogą być otręby?
UsuńTak, ale wówczas tarta może być mniej smaczna i trzeba pamiętać również, że zjedzenie zbyt dużej ilości, może dać efekt lekko przeczyszczający ;)
UsuńMniami, wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Smakuje też dobrze-polecam ;)
UsuńSmakuje pewnie pysznie, co nie? :) Bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKAcha
Oj, tak... jak na takie zdrowe składniki smakuje naprawdę bardzo dobrze:)
Usuń