7 maja 2013

Dietetyczna owsiana tarta z musli i dżemem morelowym

Dietetyczna owsiana tarta z musli i dżemem morelowym
Kolejna tarta w odchudzonej wersji. Robi się ją w kilka minut i jest bardzo smaczna. Dżem morelowy domowej roboty jest raczej rzadki, więc kładziemy cienką warstwę. Jeśli wolicie grubszą warstwę owoców, polecam mus jabłkowy lub gęsty dżem. 
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na razowe ciasta.

  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 100 g musli (u mnie 2 op. Fitella z aloesem i żurawiną)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb (u mnie pszenne Kupiec)
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 olejek waniliowy
  • 1-2 łyżki miodu
  • 100 ml mleka lub wody
  • 1 szklanka dżemu morelowego, brzoskwiniowego (lub musu jabłkowego
  1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem dżemu) wrzucamy do robota kuchennego z hakami i zagniatamy ciasto. 
  2. Wykładamy do silikonowej formy (lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia) i uklepujemy aby ciasto wypełniło dno.
  3. Spód podpiekamy (ok. 10 minut w 180'C), po czym wykładamy na niego dżem i pieczemy jeszcze około 15 minut. 




Dodatek musli i otrąb sprawia, że tarta jest lekko chrupiąca i co najważniejsze - zdrowsza od tradycyjnej, więc możemy jej zjeść więcej :). 












8 komentarzy:

  1. dietetycznie nie musi znaczyć nudno :) tarta wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;) Dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Czy zamiast zmielonych płatków owsianych mogą być otręby?

      Usuń
    3. Tak, ale wówczas tarta może być mniej smaczna i trzeba pamiętać również, że zjedzenie zbyt dużej ilości, może dać efekt lekko przeczyszczający ;)

      Usuń
  2. Mniami, wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakuje pewnie pysznie, co nie? :) Bo wygląda przepysznie :)
    KAcha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak... jak na takie zdrowe składniki smakuje naprawdę bardzo dobrze:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).