Placuszki z ryżem, który pozostał z poprzedniego dnia z obiadu.
Placki są szybkie do zrobienia i smaczne. To dobry pomysł na
śniadanie, podwieczorek lub przyjęcie dla dzieci.
- 1 torebka ryżu (u mnie pełnoziarnisty parboiled Kupiec)
- 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 jajka
- 3-4 łyżki wody lub mleka
- 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- Ryż ugotować i ostudzić (ja użyłam ryżu z poprzedniego dnia).
- Jajka rozmieszać z wodą i cukrem, dodać proszek do pieczenia i mąkę.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać, na końcu dodać ryż.
- Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Podawać na ciepło z dżemem.
Uwielbiam je :) pychotka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują:)
Usuńporywam na śniadanko:D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:)
UsuńPyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyszły fajowe. już nie ma;)
OdpowiedzUsuńsuper:) u mnie też szybko znikają ;)
UsuńŚwietne ,tylko bez cukru wanilinowego a dałam wanilię i bez proszku do pieczenia.Polecam tą zmianę.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) rzeczywiście bez proszku też mogą być dobre, a w wanilię muszę się zaopatrzyć ;)
UsuńWitam, pogoda nadal nas nie rozpieszcza :( ale za to ja rozpieszczam żonę. Dzisiaj na obiad przedmiotowe placuszki. Sam już zjadłem chyba z osiem sztuk posypanych cukrem, są pyszne a szczególnie z ryżem ugotowany "altenete". Muszę podziękować córce za skierowanie mnie na Pani stronę.
OdpowiedzUsuńp/s kapuśniak oceniony przez żonę na 5+... :)
W takim razie, ja również dziękuję córce za polecenie mojego bloga :*.
UsuńCieszy mnie niezmiernie, że próbuje Pan kolejnych przepisów i przesyła zdjęcia (zamieszczę je na IG i FB). Pozdrawiam :)