Po raz pierwszy skiełkowałam kaszę gryczaną niepaloną. Tak powstały pyszne i zdrowe placuszki na słono. Moje dziecko się nimi zajada:)
Składniki na ok. 6 szt.
Składniki na ok. 6 szt.
- 1/2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej (BadaPak)
- ok. 1/2 szklanki nasion słonecznika (Kresto)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- inne przyprawy wg uznania (np. mieszanka meksykańska)
- olej rzepakowy do smażenia (Rapso)
- Słonecznik zalać wodą na kilkanaście minut, przepłukać i odcedzić.
- Kiełki kaszy przepłukać.
- Do blendera dodać kaszę i słonecznik, wbić jako, dodać przyprawy.
- Zmiksować wszystko na w miarę gładką masę. Spróbować czy masa jest dobrze przyprawiona. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Podawać ciepłe z surówką lub sosem. Smakują również na zimno.
Jeśli macie w zwyczaju, podobnie do mnie, wyjadać słonecznik prosto z torebki polecam zrobić najpierw test czystości... Kiedyś kupiłam słonecznik innej firmy i po namoczeniu woda była szara, nieprzejrzysta. W przypadku Kresto, tylko trochę mętna...to już chyba mówi samo za siebie... Polecam.
Fajnie, ze opakowanie słonecznika jest aż 500g, bo w moim przypadku pochłaniam go w dużych ilościach...:). Na opakowaniu brakuje niestety informacji o wartościach odżywczych i ilości kalorii.
Bardzo fajne- super zdrowe !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na smaczny i zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuń