22 maja 2013

Zdrowe placuszki na słono z kiełkami gryki

Zdrowe placuszki na słono z kiełkami gryki
Po raz pierwszy skiełkowałam kaszę gryczaną niepaloną. Tak powstały pyszne i zdrowe placuszki na słono. Moje dziecko się nimi zajada:)


Składniki na ok. 6 szt.
  • 1/2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej (BadaPak)
  • ok. 1/2 szklanki nasion słonecznika (Kresto)
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy wg uznania (np. mieszanka meksykańska)
  • olej rzepakowy do smażenia (Rapso)
  1. Słonecznik zalać wodą na kilkanaście minut, przepłukać i odcedzić.  
  2. Kiełki kaszy przepłukać. 
  3. Do blendera dodać kaszę i słonecznik, wbić jako, dodać przyprawy.  
  4. Zmiksować wszystko na w miarę gładką masę. Spróbować czy masa jest dobrze przyprawiona. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.  
  5. Podawać ciepłe z surówką lub sosem. Smakują również na zimno.





Jeśli macie w zwyczaju, podobnie do mnie, wyjadać słonecznik prosto z torebki polecam zrobić najpierw test czystości... Kiedyś kupiłam słonecznik innej firmy i po namoczeniu woda była szara, nieprzejrzysta. W przypadku Kresto, tylko trochę mętna...to już chyba mówi samo za siebie... Polecam.
Fajnie, ze opakowanie słonecznika jest aż 500g, bo w moim przypadku pochłaniam go w dużych ilościach...:). Na opakowaniu brakuje niestety informacji o wartościach odżywczych i ilości kalorii. 

















2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).