11 marca 2013

Bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej z czekoladą

Bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej z czekoladą
Gdy zostaje mi kasza jaglana z obiadu, wówczas na kolację lub na śniadanie następnego dnia, smażę takie szybie placuszki.
 Składniki trochę "na oko"
  • ok. 1 i 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub trochę stewii)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (pokruszone na drobne kawałki)
  • garść żurawiny suszonej
  • olej do smażenia 
  1. Wymieszać w misce wszystkie wymienione składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, można dosypać odrobinę mąki lub dodać więcej kaszy.  
  2. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu, do przypieczenia.  
  3. Przed podaniem można dodatkowo posypać wiórkami z czekolady. Dobrze smakują z dżemem.



17 komentarzy:

  1. świetny pomysł, z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, muszę zakupić w końcu kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaglanka w wersji placuszków? to mi się podoba :) pysznie brzmi! pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam takich placuszków, koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na pyszne i zdrowe placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł, ja go nieco podrasowałam i do zmielonej kaszy jaglanej dodałam na 2 szklanki kaszy 3 jajka, nieco mleka, nieco wody, szczyptę kurkumy, imbiru i cynamonu i po wymieszaniu na gładko smażyłam na oleju kokosowym. Podałam z konfiturą z pomarańczy :-) .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis był inspiracją dla Ciebie:) Popieram eksperymenty w kuchni, a dodatek przypraw na pewno zmienił na plus smak placuszków. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Zrobiłam je wczoraj i wyszły rewelacyjne! Ciekawa jestem czy na słono też by smakowały ??? Trzeba to sprawdzić :) Zocha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej. Specjalnie dla Ciebie spróbuję wymyślić wersję na słono ;)

      Usuń
  8. A czekolada idzie też do środka, czy tylko posypana na wierzch? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę dodajemy do placuszków, a przed podaniem można jeszcze posypać startą czekoladą.

      Usuń
  9. a ja dodałam zamiast cukru miód...i to był błąd :D ciasto mi się rozwaliło i suma sumarum musiałam je porządnie zagęścić mąka :D ostatecznie ciasto uratowane i wyszły ok :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy dodatkowy płyn w przepisie, trzeba zawsze zrównoważyć jakimś zagęstnikiem, np. mąką :). Ale dobrze, że placuszki ostatecznie wyszły ok. :)

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks