7 marca 2013

Pstrąg łososiowy z kuskusem i cebulką

Do tej pory nie używałam kaszki kuskus. Jak się okazuje, jest idealna do przyrządzenia szybkiego obiadu. Wystarczy tylko 5 minut do jej przygotowania, więc jest idealna dla zabieganych. Jest smaczna i bardzo dobrze komponuje się ze smażoną cebulką.
  • 300 g filetu z pstrąga łososiowego
  • 3 łyżki przyprawy do ryb
  • 120 g kaszy kuskus (u mnie Kupiec)
  • 1 cebula
  • oliwa
  • pieprz
  • sól 

Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulkę, posolić, następnie zdjąć ją z patelni. Filet z pstrąga posypać przyprawą do ryb oraz pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju: 15 minut na stronie ze skórą, 5 minut z drugiej strony.
W międzyczasie kaszkę kuskus wsypać do miseczki i zalać wrzącą osoloną wodą (lub bulionem) na 0,5 cm powyżej poziomu kaszy. Po 5 minutach dodać cebulkę z odrobiną oliwy i wymieszać.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam produkty Kupiec mają wszystko przepyszne i solidne.
    Danie wygląda przepysznie i pewnie tez tak smakuje

    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, produkty są smaczne i solidne. A z talentem nie przesadzajmy;), to żadna filozofia zrobić takie danie:)
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. wyborny obiad:) uwielbiam tak podaną rybkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo widzę tutaj same smakowite rzeczy.:P
    Poobserwuję sobie bloga, czekam na kolejne notki.:)
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).