4 marca 2013

Tartaletki jabłkowe na cieście francuskim

Uwielbiam wypieki z jabłkami. Czasami, gdy mamy mało czasu na pieczenie lub gdy zaskoczą nas niespodziewani goście, możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego oraz jabłek przesmażonych lub gotowych jabłek prażonych.  

Składniki na ok. 22-23 sztuki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g jabłek prażonych (u mnie Urbanek)
  • garść rodzynek
  • cynamon (niekoniecznie)

Ciasto francuskie rozwinąć. Szklanką wykrawać krążki i układać na dnie foremek, tak aby powstały ścianki po bokach. Spód nakłuwać widelcem. Jabłka wymieszać z odrobiną cynamonu (jeśli lubicie) i wyłożyć na ciasto. Na każdą tartaletkę położyć jedną rodzynkę (lub więcej). Włożyć do rozgrzanego do 200'C piekarnika i piec przez ok. 20 minut.

------------

Dzięki uprzejmości firmy Bracia Urbanek oraz pośrednictwu serwisu Polska Gotuje miałam możliwość przetestować jabłka prażone. Jestem wielkim łasuchem na słodycze, więc z przyjemnością wykorzystałam je w rożnych słodkościach:). Dziś prezentuję Wam tartaletki, a więcej przepisów z wykorzystaniem jabłek pojawi się wkrótce.


Jabłka prażone Urbanek
Sporządzono ze 110 g owoców na 100 g produktu. 
Zawartość cukru: 17 g na 100 g produktu.
Kaloryczność: w 100 g produktu 77kcal.
Skład: jabłka, cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, kwas askorbinowy – przeciwutleniacz.
Pojemność: 680 g
Opinia: Jabłka są bardzo smaczne, lekko kwaskowate. Słoik z jabłkami na pewno przyspieszy nam pracę w kuchni, szczególnie gdy nie mamy czasu (lub ochoty) na obieranie, krojenie i przesmażanie jabłek. 
Mając słoik z jabłkami w domu mogę w każdej chwili (nawet dla niespodziewanych gości) przygotować coś słodkiego na szybkoJabłka prażone mają wszechstronne zastosowanie: do wypieków typowych ciast, do deserów oraz jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Jak dla mnie jabłka mogłyby być do wyboru, również w wersji bez cukru, wtedy każdy mógłby je osłodzić według uznania lub w ogóle nie słodzić. Dużym plusem jest to, że jabłka firmy Urbanek nie posiadają w składzie dodatkowych składników E, które widziałam na opakowaniach innych firm. Zachęcam do wypróbowania



Firma "Bracia Urbanek" jest wiodącym na rynku producentem przetworów owocowych, warzywnych wykorzystującym także pieczarki. To firma rodzinna, funkcjonującą już od 1984 roku. Główną gamę produktów dostarczanych na rynek stanowią: ogórki konserwowe i kwaszone, różnorodne sałatki warzywne: szwedzka, naddunajska, księżacka, z czerwonej kapusty, chrzany i ćwikła z chrzanem, papryka konserwowa, przeciery: ogórkowy i szczawiowy, leczo, oliwki, buraczki, pieczarki marynowane, kompoty, powidła śliwkowe, jabłka prażone. Na przestrzeni ponad 25 lat działalności przetwory były wielokrotnie nagradzane i wyróżniane. 

  ---------------
Uwaga! Wszystkich wielbicieli jabłek zapraszam do konkursu na dania z jabłek organizowanego na portalu Polska Gotuje:

7 komentarzy:

  1. Rewelacja ! Z pewnością kiedyś zrobię, bo uwielbiam i ciasto francuskie, i jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Milusie tartarelki :)) aż chciałoby się je schrupać :))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) zapewniam-znikają bardzo szybko ze stołu:)

      Usuń
  4. Próbuje właśnie na jutrzejszy dzień kobiet wyszukać coś ciekawego :) I wpadłam na Twój przepis :) Akurat mam ciasto francuskie i je wykorzystam :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! cieszę się, że mogłam pomóc;) Pozdrawiam:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).