Więcej przepisów na gulasze i sosy znajdziecie pod etykietą "gulasz/sos"
- 600 g mięsa od szynki
- 1 duża cebula
- 2 marchewki (lub włoszczyzna paski)
- 3 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pasty curry (u mnie żółta)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól, pieprz
- 5 łyżek mąki
- olej do smażenia
- siekana natka pietruszki
- dodatkowo 200 g ryżu parboiled lub kaszy
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące z dodatkiem sypkiej przyprawy curry i pieprzu.
- Smażyć przez 10 minut na oleju, a następnie przełożyć do garnka.
- Pokrojone w pół-plastry lub kostkę cebule podsmażyć na patelni.
- Przełożyć do garnka, dolać 1 szklankę wody, przyprawy i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok.20 min.).
- Na koniec dodać natkę pietruszki.
- Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą.
apetycznie wygląda Twoja wołowinka :))) Mam dużo Curry, więc kupie wołowinkę i zrobię Mężowi na obiadek :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
U mnie też curry i pasta curry zawsze w dużych ilościach w zapasie:)
UsuńPozdrawiam:)
To jest wieprzowina :)
Usuń