13 marca 2013

Wieprzowina w sosie curry z warzywami i ryżem

Gulasz wieprzowy curry
Mięso wieprzowe w lekko pikantnym sosie curry z warzywami, podane z ryżem. Smaczne i sycące danie.
Więcej przepisów na gulasze i sosy znajdziecie pod etykietą "gulasz/sos"
  • 600 g mięsa od szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki (lub włoszczyzna paski)
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty curry (u mnie żółta)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • siekana natka pietruszki
  • dodatkowo 200 g ryżu parboiled lub kaszy
  1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące z dodatkiem sypkiej przyprawy curry i pieprzu. 
  2. Smażyć przez 10 minut na oleju, a następnie przełożyć do garnka. 
  3. Pokrojone w pół-plastry lub kostkę cebule podsmażyć na patelni.
  4. Przełożyć do garnka, dolać 1 szklankę wody, przyprawy i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok.20 min.). 
  5. Na koniec dodać natkę pietruszki.  
  6. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą.  

3 komentarze:

  1. apetycznie wygląda Twoja wołowinka :))) Mam dużo Curry, więc kupie wołowinkę i zrobię Mężowi na obiadek :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też curry i pasta curry zawsze w dużych ilościach w zapasie:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. To jest wieprzowina :)

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.