Szarlotka na półkruchym cieście została przeze mnie trochę odchudzona, w porównaniu z poprzednią, którą piekłam.
Ciasto ułożyć na dnie tortownicy, na rozwałkowane ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a na wierzch położyć pokrojone w plastry jabłka i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 50 minut w 180'C.
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany lub mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- 300 g jabłek prażonych (u mnie domowy mus bez cukru)
- 1-2 jabłka
- cukier trzcinowy do posypania
Ciasto ułożyć na dnie tortownicy, na rozwałkowane ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a na wierzch położyć pokrojone w plastry jabłka i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 50 minut w 180'C.
Piekę szarlotkę na święta;)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszniutka szarlotka , jedno z najlepszych ciast ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :).
UsuńUwielbiam szarlotkę, a odchudzona jest jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuń