28 marca 2013

Odchudzona szarlotka na półkruchym cieście

Szarlotka na półkruchym cieście została przeze mnie trochę odchudzona, w porównaniu z poprzednią, którą piekłam. 

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 300 g jabłek prażonych (u mnie domowy mus bez cukru)
  • 1-2 jabłka
  • cukier trzcinowy do posypania
Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłekzagnieść (ja użyłam robota z hakami). Ciasto można włożyć na godzinę do lodówki (ale nie jest to konieczne).
Ciasto ułożyć na dnie tortownicy, na rozwałkowane ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a na wierzch położyć pokrojone w plastry jabłka i posypać cukrem trzcinowymPiec około 50 minut w 180'C.

4 komentarze:

  1. Piekę szarlotkę na święta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszniutka szarlotka , jedno z najlepszych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę, a odchudzona jest jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).