20 marca 2013

Tradycyjna pyszna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką


Tradycyjna pyszna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką
Tradycyjna szarlotka (jabłecznik) na kruchym cieście, według przepisu mojej mamy. Pyszna. 
Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem. W domu mieliśmy dużą jabłoń i szarlotka, jak również inne ciasta z jabłkami (np. szarlotka z połówkami jabłek), były bardzo często pieczone. 

Najlepiej do ciasta dodać same żółtka, choć ja piekłam z całych jajek i również wyszła ok. 
Jeśli pieczesz szarlotkę na samych żółtkach, pozostałe białka wykorzystaj do innego ciasta lub ubij z odrobiną cukru pudru i wyłóż na warstwę jabłek.
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej (~360-380g lub więcej, w zależności od wielkości żółtek/jajek)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej)
  • kostka miękkiego masła (250 g)
  • 4 żółtka (opcjonalnie 3 całe jajka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1 op. cukru waniliowego)
  • ok. 1,5 kg jabłek (lub 1duży słoik jabłek prażonych)
  1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłekzagnieść (ja użyłam robota z hakami).
  2. Ciasto podzielić na 2 części: większą część (2/3) rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika pół godziny.  
  3. Obrane jabłka, pokrojone w kostkę, przesmażyć w garnku z odrobiną wody przez 15-20 min. a pod koniec dodać odrobinę cukru do smaku (jeśli lubicie to można dodać trochę cynamonu)
  4. Na spód ciasta wyłożyć przestudzone jabłka. Spód można podpiec wcześniej przez 10 minut i dopiero wyłożyć jabłka (ja nie podpiekałam).
  5. Na warstwę jabłek zetrzeć na tarce schłodzą część ciasta.  
  6. Piec przez około 45-50 minut, w rozgrzanym do 180'C piekarniku, do zarumienienia wierzchu ciasta. 

Po więcej przepisów na różne ciasta (tradycyjne, jak również dietetyczne) odsyłam Was do etykiety "ciasto".


 

153 komentarze:

  1. Wyszło pysznie. Co prawda zamiast masła była Kaśka i zamiast cukru pudru był zwykły cukier ale wyszło wyśmienicie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu i podzieliłaś się opinią:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. witam ja tu jestem po raz pierwszy ,szarlotkę zrobię drugi raz w życiu,pierwsza niestety nie wyszła,zobaczymy co będzie teraz z tego przepisu,ciasto faktycznie wyszlo mi dziwne ,kleiste ale rozsmarowałam łyżką,zobaczymy co z tego będzie

      Usuń
    3. Ja tak jak MOIM OKIEM udała się super �� a jeszcze bardziej smakowała . Super przepis. Prosty i szybki i smasmaczny ��

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo za komentarz. Cieszę się, że szarlotka wyszła i smakowała :).

      Usuń
  2. Mam straszną ochotę na taką ;) Muszę wypróbować ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. zabieram się do pieczenia. Moja pierwsza szarlotka ( Mam nadzieję że sie uda) :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki! daj znać jak wyszła;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. w jakiej temperaturze ma się piec ta szarlotka?

    OdpowiedzUsuń
  5. tak właśnie myślałam, dziękuję za szybką odpowiedź. biorę się więc za szarlotkę z Pani przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z moją szarlotką jest coś nie tak, gdy piekłam pierwszy raz robiłam z 1,5 porcji a teraz(drugi raz) robiłam z 2 porcji i jest jakby za dużo masła dałam o.5 kg i kruszonka mi nie wyrosła taka piękna jak na zdjęciu tylko zrobiły sie placki w tłuszczu. Co mam zrobić albo co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak robiłaś/łeś kruszonkę? Ta szarlotka nie ma typowej kruszonki (jak np. ciasto drożdżowe) - tylko mniejsza część ciasta z szarlotki jest wstępnie zamrożona, a następnie starta na tarce. A taka "kruszonka" raczej wysoka nie urośnie i na pewno nie będzie placków tłuszczu...

      Usuń
    2. Na jabłka możesz wysypać trochę bułki tartej, wchłonie nadmiar tłuszczu ;)

      Usuń
  7. Bardzo dobra ta szarlotka mojej rodzince bardzo smakuje choć nie lubimy ciast

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowała:)) Moja rodzinka też ją bardzo lubi, choć ostatnio piekę częściej drożdżowe ;)

      Usuń
  8. Witam na jakich rozmiarów blaszkę wyłożyć ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w tortownicy (Ø22), a prostokątna blaszka najlepiej gdyby miała mniejsze wymiary niż duża blacha(33x25), np. 26x22.

      Usuń
  9. no ja koniecznie spróbuję upiec to ciasto.Kocham mało skomplikowane przepisy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. ja pod kruszonke dalam jeszcze piane z bialek jaj i wyszlo super pyszne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak robiła moja mama, zostają białka-więc pianka bezowa dodaje smaczku, polecam i pozdrawiam łasuchów:)

      Usuń
  11. Wlasnie wstawiam ciasto do piekarnika :) Trzymajcie kciuki..

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto ugniatałam robotem i użyłam kaśki, chyba wyszło mi trochę za luźne i też mi się kruszonka rozpłynęła. Spróbuje zrobić jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, jak to kruszonka się rozpłynęła? Ale chyba nie robiłaś takiej tradycyjnej, jak na ciasto drożdżowe (z maki, masła i cukru)?. // Jeśli robiłaś ze schłodzonego ciasta kruchego (tak jak w przepisie) i nie wyszło, to może być wina zbyt rzadkiego ciasta, a może zbyt dużo ciasta zostawiłaś na górę... Jeśli będziesz robić ponownie, proszę daj znać czy wyszło.

      Usuń
  13. Kruszonkę robiłam z ciasta startego na tarce, nie była to tradycyjna kruszonka jak na drożdżówkę. Coś nie tak wyszło mi w trakcie wyrabiania, dałam dwa małe jajka i dwa małe żółtka. Szarlotka pyszna, ale zdecydowanie moja nie wygląda tak jak na zdjęciu. Po ponownej próbie dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  14. mój ulubiony przepis na szarlotke! wszystko wychodzi idealnie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Ależ miło mi to czytać :) Dziękuję, że podzieliłaś/-eś się swoją opinią :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Ponowiłam próbę i tym razem wyszło idealnie. Rodzinka pieje z zachwytu, bo twierdzą, że taka jak w kawiarni. Zostawiłam przy okazji szklankę musu jabłkowego żeby zrobić Twoje ciastka owsiane bez mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika, niezmiernie miło mi to czytać:) Nie ma to jak zadowolenie całej rodziny z przygotowanego ciasta :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  16. Hej:) musze sie przyznac ze pierwszy raz robilam jablecznik:) i bardzo sie ciesze ze skorzystalam z Twojego przepisu:) Ciasto wyszlo przepyszne:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, cieszę się bardzo, że skorzystałaś z mojego przepisu i tym bardziej miło mi czytać, że ciasto smakowało :) Zachęcam do wykorzystywania kolejnych przepisów ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. witaj, genialna szarlotka! Zachęcona komentarzami do Twojego przepisu zabrałam się za Twoją szarlotkę i wiesz co pierwszy raz w życiu mi się udała i to jak! dziękuję jeszcze raz świetny przepis! Z lodami była znakomita, zresztą na zimno też, kruszonka i ciasto pierwsza klasa a nadzienie można zjeść łyżką taka pychota! W ten oto sposób przyczyniłaś się do uświetnienia naszego domowego Sylwestra! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata, bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała i że po raz pierwszy udała się właśnie z tego przepisu:) Dziękuję za komentarz:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  18. Pysznosci naprawde fantastyczny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiem czy to wina piekarnika bo po czasie 50 min na góra dół nie posiadam opcji termoobieg. Ciasto będąc zarumienione jak na zdjęciu było wciąż surowe w środku zwłaszcza pod kruszonką :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam piekarnik z termoobiegiem i za każdym razem szarlotka wychodziła ok. Poprzednie komentarze osób, które ją robiły, też o tym świadczą.
      Każdy piekarnik jest inny i trzeba go "wyczuć". Skoro przypieka u Ciebie góra, warto w połowie pieczenia położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia.
      Może u Ciebie trzeba piec dłużej przy minimalnie mniejszej temperaturze? A może spróbuj piec w większej formie, żeby ciasto było bardziej płaskie?

      Usuń
  20. Wyszla wspaniale! Dziekuje za przepis. Nie mam zbytnio talentu do ciast ale ta okazala się miła niespodzianka. Nawet z angielskich produktow x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zachęcam wobec tego do dalszych eksperymentów w kuchni :)
      Pozdrawiam i dziękuję za podzielenie się opinią.

      Usuń
  21. Witam ;) wlasnie jestem w trakcie robienia tego ciasta :) czy ciasto przy nakladaniu na blache powinno soie kleic do rak? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie powinno się kleić do rąk, a jeśli tak jest, trzeba dosypać trochę mąki i jeszcze raz zagnieść ciasto.

      Usuń
    2. Ja tez wlasnie wyrobiłam ciasto. Radze od razu dodac 3 szklanki maki i połowę ciasta do zamrażarki a polowe do lodówki. Wtedy dopiero z ciasta da sie cos zrobić :) kwestia doświadczenia. Na 250 gram masla 2 szklanki maki to strasznie Malo i potem faktycznie ciasto sie rozplynie w trakcie pieczenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Mam zamiar zrobic szarlotke z Pani przepisu ale nie wiem ile mniej wiecej trzeba wody do podsmazenia jablek ? Z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy minimalna ilość wody, aby jabłka nie przypaliły się (ok. 3-4 łyżki).

      Usuń
  23. boskie ciasto!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej bym tego nie ujęła :).
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :).

      Usuń
  24. Witam, jeżeli zamiast cukru pudru chcę dodać zwykły cukier to jaką ilość?
    Z góry dziękuje za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może na początek spróbuj 1/2 szklanki zwykłego cukru? Będziesz wiedziała czy taki stopień słodkości Tobie pasuje, ewentualnie następnym razem zmienisz ilość.

      Usuń
  25. Robiłam już chyba po raz 20 i znowu jest super. Ciasto też zaadoptowałam do ciasteczek! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz :). Nic tak nie cieszy blogera, jak komentarz pozostawiony po wypróbowaniu przepisu :).

      Usuń
  26. Robię taką szarlotkę od wielu lat, wszyscy ją uwielbiamy. Polecam ciasto schłodzić ok 1 godz w lodówce, jest lepsze jak odpocznie :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, też to zauważyłam-jest bardziej kruche. Czasami ciasto robię wieczorem, wkładam do lodówki i następnego dnia nakładam mus i piekę.

      Usuń
  27. pysznie wygląda, ale mam pytanko: 180 stopni w termoobiegu czy włączyć zwykłe góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam piekarnik z termoobiegiem i piekę tak wszystkie ciasta.

      Usuń
  28. Witam :)
    Własnie jestem po wykonaniu już drugiej szarlotki z tego przepisu :) powiem tak.... jest pyszna, rewelacyjna... w sam raz na jesienne wieczory z herbatką!
    Dziękuję i pozdrawiam :*
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozostawienie komentarza:). Ja też ją często piekę (na zmianę z drożdżowym), bo rodzina bardzo lubi.
      Nie ma to jak sprawdzone przepisy z zeszytu mamy... ;).

      Usuń
  29. Wyszła SUPER , pyszna wygrałam konkurs w szkole syna na najlepszą szarlotke :-D

    OdpowiedzUsuń
  30. Akurat pieke mam nadzieje ze bedzie dobre :

    OdpowiedzUsuń
  31. mam pytanie-mąka pszenna ale jaka-krupczatka, tortowa, czy zwykła? podana waga jabłek jest po ich obraniu czy przed?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być krupczatka, ale piekłam też na mące zwykłej i szarlotka wyszła równie smaczna.
      Jabłka przed obraniem, ale można dodać mniej/więcej w zależności od tego, jak grubą warstwę jabłek chcemy.

      Usuń
  32. Bardzo łatwy przepis ale pyszna szarlotka ..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  33. Dobre ciacho nie powiem, żona zrobiła jabłka z cynamonem a ja ciasto, wprawdzie wszystko na oko dałem ok 4 szklanki mąki i 4 jajka a i tak palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wlasnie sie zabieram za pieczenie...
    Jestem ciekawa jak wyjdzie ;) bo to jest moja pierwsza szarlotka :)))

    OdpowiedzUsuń
  35. Buuu :'( Ciasto wyszło zbyt wolne, nie da sie go rozwałkować. Czy to może dlatego, że zamaist cukru pudru dodałam cukier trzcinowy? Ciasto rozprowadziłam łyżką na tortownicy, najpierw upiekę ciasto (ok. 25 min.), potem dodam jabłka i na nie kruszonkę. Zobaczymy czy cos z tego wyjdzie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Można piec w tortownicy śr.26 cm?

    OdpowiedzUsuń
  37. Pierwszy raz ciasto zrobiłam wg przepisu -wyszło super .za drugim razem położyłam na pierwsza warstwę ciasta śliwkowe powidła (własne)- wyszło tez super polecam :)
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, dziękuję za komentarz:). Miałaś super pomysł z tymi powidłami! Muszę następnym razem też tak zrobić:).

      Usuń
  38. Dziękuję za ten przepis! Ta szarlotka jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak uważam ;). Dziękuję za skorzystanie z przepisu.

      Usuń
  39. Chciałam zrobić tą szarlotkę bo wygląda apetycznie i komentarze zachęcają. Zastanawiam się tylko jaki rodzaj jabłek będzie najlepszy?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza będzie antonówka lub szara reneta.

      Usuń
    2. Dziękuje :)

      Usuń
  40. Na jaką blachę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam w jednym z powyższych komentarzy:
      Piekłam w tortownicy (Ø22), a prostokątna blaszka najlepiej gdyby miała mniejsze wymiary niż duża blacha (33x25), np. 26x22.

      Usuń
  41. Ciasto wyszło troszkę jak dla mnie za mało słodkie, ale jak posypałam po wierzchu cukrem pudrem było idealne : )

    OdpowiedzUsuń
  42. Pyszne:) super przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  43. Dodałam 2 łyżki śmietany i wyszła pyszna :) No może trochę za słodka.

    OdpowiedzUsuń
  44. To będzie moja pierwsza szarlotka, dopiero uczę się gotować mam nadzie że mi wyjdzie.... Dam znać jak poszło :))

    OdpowiedzUsuń
  45. To ciasto to po prostu REWELACJA ...zjadłam dwa kawałki jeszcze na ciepło ..dziękuję za pyszny pszepis ..miałam stracha bo nie jestem dobra w pieczeniu ciast ..napewno upieke jeszcze nie raz...PYSZNE ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :). Cieszę się, że szarlotka się udała :)
      Zachęcam do kolejnych eksperymentów.
      Link do wszystkich ciast na blogu - http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/search/label/ciasto

      Usuń
  46. NIE WIEM JAK TO SIE DZIEJE, ZE JEDNEMU SZARLOTKA WYCHODZI ;DRUGIEMU NIE ,JAKO DOSWIADCZONA GOSPODYNI DOMOWA; GDZIE CIASTA WYCHODZA MI ZAWSZE REWELACYJNE ,POSTANOWILAM ,SPROBOWAC COS INNEGO SZYBSZEGO SPOSOBU NIE WYMAGAJACEMU CZASU I NIESTETY MIMO TEGO,ZE TRZYMALAM SIE DOKLADNEGO PRZEPISU CIASTO PO WYROBIENIU BYLO JEDNA DUZA KRUSZONKA ,ALE DODALAM KUBEK KAWASNEJ SMIETAMY TROCHE CUKRU I MAKI ,SZCZYPTE SOLI ,JESZCZE RAZ WSZYSTKO DOBRZE WYROBILAM ,CIASTO MUSI BYC MIEKKIE ,DLATEGO TRZEBA MAKE, DOSYPYWAC CZESCIAMI ,CZESC CIASTA NA KRUSZONKE ZAMROZILAM ,POZNIEJ STARLAM SZARLOTKA WYSZLA REWELACYJNA POLECAM KAZDEMU KTO MIAL TEN SAM PRZYPADEK Z CIASTEM!!!

    OdpowiedzUsuń
  47. Nie wiem jak wyjdzie bo się piecze ale to ciasto strasznie się rozpływa nawet 3 godziny w zamrażalce i źle się uciera. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość osób, które piekły szarlotkę, bardzo sobie chwalą ten przepis.
      Daj znać jak ostatecznie wyszło. Zbyt rzadka konsystencja może być spowodowana różnicą w wielkości jajek (dlatego najlepiej dodawać same żółtka) lub pojemnością szklanki.
      Zawsze można dosypać trochę więcej mąki, jeśli widzimy, że ciasto jest podejrzanie rzadkie.

      Usuń
  48. Genialny przepis!! Pierwszy raz w życiu piekłam szarlotkę i wyszła przepyszna! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuje za komentarz i skorzystanie z mojego przepisu :).
      A może podzielisz się zdjęciem? :)

      Usuń
  49. Zrobiłam wczoraj i wyszła przepyszna. Dodałam tylko pianę z białek pod kruszonką. I miałam super słodkie papierówki przyniesione od teścia.
    Ale ciasto rewelacja, zajadamy się wszyscy w domu. Dziękuję bardzo za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję bardzo za miłe słowa oraz za przesłane zdjęcie (zamieściłam w albumie na FB).

      Usuń
  50. Mam juz kilka ciast na swoim koncie i wszystkie okazywaly sie moja kulinarna klapa... Dzisiaj dalam sobie ostatnia szanse i postanowilam pozbyc sie zalegajacych w domu jablek. Pierwszy raz szarlotka i pierwszy sukces w pieczeniu ciast! Jest przepyszne!!! dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej cieszy mnie, że ciasto się udało:) Zachęcam do kolejnych eksperymentów :).

      Usuń
  51. Witam ! Wlasnie zabrałam sie do Pani przepisu :) mam pytanko odnosnie pieczenia , grzanie ma być od gory czy termo obieg ?( tak mało sie na tym znam ) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  52. Polecam i dziekuje za przepis. Wyszlo pieknie i smacznie. Maki dalem wiecej, bo i jaja byly dosc duze. Jest milion przepisow na szarlotke. Ten jest po prostu smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  53. Polecam przepis. Skuszona zdjęciem i komentarzami wczoraj o 20 zrobiłam tą szarlotkę. Coś cudownego!! Ciasto kruche, rozpływa się w ustach ale na tyle stałe że bez problemu odchodzi od blachy. Wszyscy byli zachwyceni. Przepis trafił do mojego notatnika cudownych przepisów!! Dziękuję serdecznie !!!!! Smacznego innym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko, dziękuję za komentarz. Nic bardziej nie cieszy, od domowników chętnie zajadających nasze wypieki :). Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  54. Pierwszy raz zrobiłam szarlotkę własnie na podstawie tego przepisu i wyszła pyszna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  55. jabłecznik rewelacja, ale lepsze z samych żółtek i łyżką śmietany , polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Moja szarlotka tez wyszła całkiem nieźle ;) dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  57. Szarlotka wyszła pyszna, prawie jak ta babci. Uzylam zamiast masla palmę ale i tak super.

    OdpowiedzUsuń
  58. Wyszła bardzo pyszna polecam przepis mięciutkie ciasto☺ zamiast masła była margaryna i tez super. Jutro będę robić drugi raz ��

    OdpowiedzUsuń
  59. Pyszna szarlotka!!!!!pół już nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Ciasta mi nie wychodzą, a to ... wyszlo pyszne! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  61. Mmmm chętnie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  62. Myślę że warto sprostować przepis, aby nie dodawać jajek z białkami.. Ciasto wychodzi klęskę i nie da się zrobić kruszonki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej gdy szarlotkę robi się na samych żółtkach, ale akurat ta na zdjęciu była robiona z całych jajek i wyszła - dlatego dopisałam jako zamiennik w przepisie ;).

      Usuń
  63. 2 czubate szklanki mąki ile to jest gram? w szwecji nie mamy niestety typowych polskich szklanek:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 360 g, zobaczysz podczas ugniatania, czy konsystencja ciasta będzie odpowiednia i ewentualnie możesz dodać trochę więcej

      Usuń
    2. Ja dałam 500 g bo szklanka ma 250 g ;) i była idealna konsystencja ;)

      Usuń
  64. Przepis rewelacja dwie godziny temu upieczony ,a już go niema ale jabłko też jest ważne ja użyłem szarej renety osłodzona tylko dwie łyżeczki rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  65. Ciasto wyszło przepyszne ale nie wiem jakim cudem mnie upiekła się na termoobiegu w 180 st. w 30 minut. Dobrze, że pilnowałam! (może to zasługa zamiany jednej szklanki mąki pszennej na pełnoziarnistą?)

    OdpowiedzUsuń
  66. Ciasto pyszne!! Robiłam z całych jajek i dodałam więcej mąki. Najpierw podpiekłam spód zanim wyłożyłam jabłka z cynamonem, gdyż były dość wilgotne. Wynik - rewelacja, każdemu smakował:) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  67. Przepyszna szarlotka. Właśnie ją pałaszujemy ��

    OdpowiedzUsuń
  68. Dziekuje za super przepis;) ciasto wyszło przepyszne;) upieczone o 1 w nocy ale tak to jest w ciąży ;) wciąż te zachcianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  69. witam nie mam cukru pudru a z racji tego że jest puźno chciał bym się spytać czy szarlotkę można zrobić na zwykłymm cukrze pozdrawiam
    Piotr z Opola

    OdpowiedzUsuń
  70. W przepisie jest za dużo tłuszczu, ciasto wyszło bardzo rzadkie, kruszonki nie mogłam zetrzeć ponieważ się kleiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy część ciasta na kruszonkę była uprzednio zamrożona?

      Usuń
    2. Tak,do zamrażalnika na 30 minut trzeba włożyć pozostałą 1/3 ciasta :-D

      Usuń
    3. Mi też wyszło rzadkie ciasto, dodałam trochę więcej mąki i czekałam czy w piekarniku się nie rozpłynie od tego masła. Ale upiekło się znakomicie wyrosło. Tylko najpierw zapiekłam spód 20 minut, a później jabłka i kruszonkę 35 minut. Pyszności, przepis dobry, dodajcie więcej mąki.

      Usuń
  71. Pierwszy raz robiłam dziś szarlotkę i z Pani przepisu wyszła meeega pyszna. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ciasto idealne. Nigdy mi nic nie wychodzi z przepisów internetowych za pierwszym razem a tu taka niespodzanka!! :D Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mnie to cieszy :) Dziękuję za komentarz i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów ;). Pozdrawiam.

      Usuń
  72. Najlepsza szarlotka! Korzystam z tego przepisu już od dawna ;)

    OdpowiedzUsuń
  73. Wspaniały przepis. Szybki, prosty, niezawodny i przede wszystkim smaczny! Pierwszy raz użyłam go w Brazylii, kiedy znajomymi zażyczyli sobie "polski deser" hahahaXD i zrobiła furorę! (A była to moja pierwsza szarlotka w życiu! :) Od tamtego czasu wszystkim wysyłam ten przepis!
    Dziękuję i gorąco polecam wszystkim! ^^

    OdpowiedzUsuń
  74. Robie na prosbe siostry, ale pierwszy raz korzystam z Twojego przepisu. Mam nadzieje, ze bedzie jej smakowala!;))

    OdpowiedzUsuń
  75. Witaam.! Zamiast cukru pudru dodałam zwykły cukier oraz Margarynę zamiast masła. wyszło mi ciasto takie lepkie i dodałam jeszcze 1 szkl mąki i wyszło idealne :D Dziekuje za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  76. dziekuje za przepis ciasto jest naprawde dobre a takie duze uroslo ze az nie miesci sie w tortownicy

    OdpowiedzUsuń
  77. Jeśli chciałabym zrobić z samych żółtek to taka sama ilość jak jajek, czy więcej z racji tego, że odchodzą białka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj 4 żółtek. Dla osób, które chcą użyć całych jaj(można zamiennie 3 jajka). Piekłam obydwie wersje szarlotki i były ok.

      Usuń
  78. Robię już po raz kolejny, wyśmienita! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  79. przepyszna , polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  80. Właśnie się piecze w piekarniku, ale zapach w całym domu jest cuuuudowny! :) Mam nadzieję, że będzie równie pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  81. Wspaniały przepisy, szarlotka łatwa w przygotowaniu i bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  82. Pyszna, wszystko się udało. W moim piekarniku wystarczyło piec 35 min. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  83. Robię dziś po raz drugi , za pierwszym razem dodałam Ubite białka z cukrem na jablka, a dziś z budyniem. Pyszny przepis, polecam

    OdpowiedzUsuń
  84. Po raz drugi nie upiekla mi się w środku. Na górze jest śliczna, zrumieniona, a dół na środku lejący wręcz. Czy dłużej piec? Np. Godzinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, jaka jest przyczyna. Może piekarnik nie piecze dobrze od spodu, może spód ciasta był za gruby, może za gruba warstwa jabłek. Spróbuj następnym razem przypiec spód ciasta przez 10 minut, a dopiero wyłożyć ciasto i upiec. Można też piec trochę dłużej (wówczas pod koniec, gdy góra zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową).

      Usuń
  85. Pyszna, właśnie zajadam /jeszcze ciepła/. Wszystko zrobiłam tak, jak w przepisie i wyszła. Już przepis trafił do zestawu moich sprawdzonych i dobrych przepisów. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  86. Sprobuje ja upiec,mam blache spora 25/36 ale moze nie wyjdzie placek za chudy,bo proporcji wole nie zmieniac. Probowalam kilka razy upiec szarlotke na kruchym ale zawsze spod byl zakalcowaty,pewnie od wilgoci z jablek.Teraz spod podpieke 10'.

    OdpowiedzUsuń
  87. Już któryś raz z kolei robię szarlotkę według tego przepisu. Jest świetna i smakuje jak ta z czasów mojego dzieciństwa :) właśnie zaraz lecę wyciągać z piekarnika :) świetny, prosty przepis. Pozdrawiam - Marta

    OdpowiedzUsuń
  88. Jak pisalam wyzej,dotad szarlotka na kruchym mi nie wychodzila bo jablka glupia zamiast kroic to scieralam,mialy duzo soku i ciasto nim nasiakalo. W tym przepisie spód podpieklam nie 10 a 15' a ciasto na kruszonke mrozilam ok.1h. Chyba wyszlo:-) Aga

    OdpowiedzUsuń
  89. Ciasto sie udalo, jednak jak ktos wyzej pisal,jest troche za slodkie,uzylam zwyklego cukru 3/4 szkl.nastepnym razem dam 1/2. Zastanawiam sie tylko czy jak ciasto postoi to spód nie namieknie bo widac ze jablka sa troche mokre. Jak temu zaradzic? Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku szarlotki, zawsze jak postoi długo, spód robi się trochę bardziej miękki od jabłek (ale będzie równie smaczna). Wydaje mi się jednak, że będzie wcześniej zjedzona ;).
      Możesz podpiec dłużej spód przed wyłożeniem jabłek lub ewentualnie do masy jabłek(jeśli jest bardzo wodnista)dodać kilka łyżek bułki tartej.

      Usuń
  90. witaj, jesli ja mam duza blache 41cm dlugosci to czy powinnam podwoic wszystkie skladniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w tortownicy 26cm, a na tak dużą blachę chyba będzie potrzebna 1,5 albo podwójna porcja.

      Usuń
  91. Dzieki za rady, bo to niby łatwe ciasto a bywają z nim kłopoty. Szarlotka zastąpiła nam dziś pączki:-) A moj czterolatek ocenił-"Mmm, pycha"-bezcenne:-) Fajnie ze znalazłam tę stronę i Twój przepis. A jakie polecisz szybkie ciasta na codzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:). Nic tak nie cieszy, jak zajadające z apetytem dziecko :).
      Pod tą etykietą "ciasto" http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/search/label/ciasto znajdziesz wszystkie moje ciasta. Na pewno znajdziesz coś dla siebie;).
      Najszybsze chyba będzie ciasto z fasoli lub ciecierzycy, czy babka z mąki razowej albo ciasto fit owsiane.

      Usuń
  92. A czy ten kruchy spod wyszedl Ci taki namokniety od jablek? Bo nie wiem czy sie tym przejmowac czy to normalne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały spód nie, może trochę przy połączeniu z jabłkami.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Zachęcam też do przesłania zdjęcia (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks