Rolada ze szpinaku i łososia, to propozycja na nie tylko na Wielkanoc, ale również na imprezę czy spotkanie rodzinne. Zrobiłam ją według przepisu mojej mamy. Zachęcam spróbować, takie połączenie, to całkiem ciekawa kompozycja smakowa...
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
- 3 jajka
- 2 szt serka twarogowego z chrzanem (po 150g)
- 1 op. łososia wędzonego w plastrach (u mnie 300 g)
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Na maśle podsmażyć szpinak wraz z ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem (przez ok 20 min.).
- Następnie szpinak odsączyć na sitku i ostudzić.
- Oddzielić białka i żółtka.
- Żółtka oraz ubite na sztywno białka dodać do zimnego szpinaku.
- Wymieszać i wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 15 min. w 200'C.
- Przestudzony placek posmarować serkami.
- Na warstwie serowej ułożyć plastry łososia.
- Następnie zwijać wszystko razem, formując roladę.
- Roladę zawinąć mocno w folię do żywności i włożyć do lodówki na 2 godziny.
” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl ”
Takie roladki zawsze wyglądają super;)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio dwa razy:) jest fantastyczna:D
OdpowiedzUsuńsuper, że smakowała:)
UsuńWłaśnie...kiedyś jadłam to u znajomego i nie wiedziałam z czego to ciasto...wiedziałam ze szpinak, ale co poza tym. Miałam dzwonić nawet do jego mamy żeby mi przepis podała, bo chciałam zrobić na piątkowa postną kolację. DZIEKUJE!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc :)
UsuńSzpinak rozdrobniony czy w liściach?
OdpowiedzUsuńUżyłam mrożonego, rozdrobnionego.
Usuń