25 marca 2013

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada ze szpinaku i łososia, to propozycja na nie tylko na Wielkanoc, ale również na imprezę czy spotkanie rodzinne. Zrobiłam ją według przepisu mojej mamy. Zachęcam spróbować, takie połączenie, to całkiem ciekawa kompozycja smakowa...

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 3 jajka
  • 2 szt serka twarogowego z chrzanem (po 150g)
  • 1 op. łososia wędzonego w plastrach (u mnie 300 g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  1. Na maśle podsmażyć szpinak wraz z ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem (przez ok 20 min.)
  2. Następnie szpinak odsączyć na sitku i ostudzić
  3. Oddzielić białka i żółtka
  4. Żółtka oraz ubite na sztywno białka dodać do zimnego szpinaku.  
  5. Wymieszać i wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  6. Piec 15 min. w 200'C
  7. Przestudzony placek posmarować serkami.
  8. Na warstwie serowej ułożyć plastry łososia.  
  9. Następnie zwijać wszystko razem, formując roladę.  
  10. Roladę zawinąć mocno w folię do żywności i włożyć do lodówki na 2 godziny.









 Kolorowe śniadanie wielkanocne

” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl

7 komentarzy:

  1. Takie roladki zawsze wyglądają super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio dwa razy:) jest fantastyczna:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie...kiedyś jadłam to u znajomego i nie wiedziałam z czego to ciasto...wiedziałam ze szpinak, ale co poza tym. Miałam dzwonić nawet do jego mamy żeby mi przepis podała, bo chciałam zrobić na piątkowa postną kolację. DZIEKUJE!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak rozdrobniony czy w liściach?

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).