Ekspresowe i zdrowe placuszki. Dobre na szybkie śniadanie czy podwieczorek.
Płatki błyskawiczne ryżowe są idealne gdy nie mamy czasu na przygotowywanie posiłku. Wystarczą kilka minut i są gotowe do spożycia. Smakują dobrze zarówno na słodko, jak i na słono. Polecam.
- 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki cukru pudru (lub innego słodzidła)
- 1 jajko
- 1-2 pokruszone kostki czekolady
- odrobina olejku waniliowego
- olej do smażenia
Płatki oraz rodzynki wsypać do miski i zalać wrzątkiem lekko ponad poziom płatków. Po 3 minutach przecedzić przez sitko oraz dodać pozostałe składniki. Płatki są ciepłe, więc czekolada się rozpuści, nadając brązowy kolor placuszkom.
Masę nakładamy łyżką na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię i smażymy z dwóch stron do mocnego przyrumienienia (im mocniej przysmażone, tym smaczniejsze).
mmm czekoladowe placuszki ,jak pysznie ;D
OdpowiedzUsuńpyszności tu widzę
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, musze wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń