25 marca 2013

Czekoladowe placuszki z płatków ryżowych

Ekspresowe i zdrowe placuszki. Dobre na szybkie śniadanie czy podwieczorek
Płatki błyskawiczne ryżowe są idealne gdy nie mamy czasu na przygotowywanie posiłku. Wystarczą kilka minut i są gotowe do spożycia. Smakują dobrze zarówno na słodko, jak i na słono. Polecam.
  • 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru pudru (lub innego słodzidła)
  • 1 jajko
  • 1-2 pokruszone kostki czekolady
  •  odrobina olejku waniliowego
  •  olej do smażenia
Płatki oraz rodzynki wsypać do miski i zalać wrzątkiem lekko ponad poziom płatków. Po 3 minutach przecedzić przez sitko oraz dodać pozostałe składniki. Płatki są ciepłe, więc czekolada się rozpuści, nadając brązowy kolor placuszkom.
Masę nakładamy łyżką na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię i smażymy z dwóch stron do mocnego przyrumienienia (im mocniej przysmażone, tym smaczniejsze).



3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).