Kolejny eksperyment na słodko z fasolą w roli głównej (całkiem udany;) ). Muffinki są bardzo zdrowe. Wychodzą ciężkie, wilgotne z lekkim posmakiem truskawek.
- 120 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś Kupiec) - po ugotowaniu wychodzi ok. 250 g
- 2 jaja
- 3-4 łyżki oleju
- 1 aromat waniliowy
- 2 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie domowej roboty)
- 5 łyżek otrąb granulowanych z truskawkami Kupiec
- 7 łyżek cukru brązowego (lub dowolnego słodzidła)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Fasolę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
- Po ostudzeniu zmiksować z pozostałymi składnikami mokrymi.
- Następnie wsypać składniki suche i wymieszać. Kłaść do foremek i piec ok. 30 min. w 180'C.
- Po upieczeniu wierzch można udekorować dżemem truskawkowym, który podkreśli smak muffinek.
Po raz pierwszy próbowałam otrąb granulowanych z truskawkami. Muszę przyznać, że bardzo ładnie pachną i są smaczne. Nie chciałam ich zjeść zwyczajnie - z jogurtem, więc pomyślałam, że dodam je do muffinek fasolowych. To był dobry pomysł. Na pewno wykorzystam je do ponownego wypieku zdrowych muffinek. Polecam.
fajne zdrowe muffinki -pycha !
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńfasolowe wypieki są świetne
Super zdrowy przepis!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować wypieków z fasoli, juz się tak dłuuugo zbieram i nie moge sie przemoc :)
OdpowiedzUsuńspróbuj od ciasta fasolowego, nie znam nikogo, komu by nie smakowało:)
Usuń