19 marca 2013

Muffinki fasolowe o smaku truskawkowym



Kolejny eksperyment na słodko z fasolą w roli głównej (całkiem udany;) ). Muffinki są bardzo zdrowe. Wychodzą ciężkie, wilgotne z lekkim posmakiem truskawek.

  • 120 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś Kupiec) - po ugotowaniu wychodzi ok. 250 g
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 aromat waniliowy
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie domowej roboty)
  • 5 łyżek otrąb granulowanych z truskawkami Kupiec
  • 7 łyżek cukru brązowego (lub dowolnego słodzidła)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Fasolę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Po ostudzeniu zmiksować z pozostałymi składnikami mokrymi.
  3. Następnie wsypać składniki suche i wymieszać. Kłaść do foremek i piec ok. 30 min. w 180'C.
  4. Po upieczeniu wierzch można udekorować dżemem truskawkowym, który podkreśli smak muffinek.





Po raz pierwszy próbowałam otrąb granulowanych z truskawkami. Muszę przyznać, że bardzo ładnie pachną i są smaczne. Nie chciałam ich zjeść zwyczajnie - z jogurtem, więc pomyślałam, że dodam je do muffinek fasolowych. To był dobry pomysł. Na pewno wykorzystam je do ponownego wypieku zdrowych muffinek. Polecam.









5 komentarzy:

  1. fajne zdrowe muffinki -pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota!
    fasolowe wypieki są świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować wypieków z fasoli, juz się tak dłuuugo zbieram i nie moge sie przemoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj od ciasta fasolowego, nie znam nikogo, komu by nie smakowało:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).