Surówka na przywołanie wiosny pełna witamin, z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Olej posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak, jest doskonałym uzupełnieniem surówek z kiszonej kapusty, sałatek greckich, dipów, sosów i past.
- 2 szklanki rukoli
- 1 szklanka roszponki
- 1/2 szklanki dowolnych kiełków
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oleju (np. rzepakowego tłoczonego na zimno Oleofarm)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina soli lub przyprawy do sałatek
- Sałatę umyć, odwirować i przełożyć do miski.
- Dodać przepłukane kiełki i dokładnie wymieszać.
- Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory.
- Posypać przyprawą do sałatek i polać olejem tuż przed podaniem.
- Delikatnie wymieszać.
Fajna, wiosenna sałatka :) A ten olej to tłoczony na zimno? Bo ja w sumie rzepakowego na zimno nigdy nie próbowałam, tylko słyszałam o tym, że pyszny jest :) Rafinowany niestety (albo i stety :)) nie ma swojego smaku ani zapachu.
OdpowiedzUsuńTak, to olej tłoczony na zimno, zachęcam do wypróbowania.
UsuńDo sałatek stosuję różnego rodzaju oleje tłoczone na zimno, natomiast rzepakowy rafinowany najczęściej do smażenia.