28 marca 2013

Surówka wiosenna z rukolą i kiełkami


Surówka wiosenna z rukolą i kiełkami
Surówka na przywołanie wiosny pełna witamin, z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Olej posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak, jest doskonałym uzupełnieniem surówek z kiszonej kapusty, sałatek greckich, dipów, sosów i past.

  • 2 szklanki rukoli
  • 1 szklanka roszponki
  • 1/2 szklanki dowolnych kiełków
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oleju (np. rzepakowego tłoczonego na zimno Oleofarm)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • odrobina soli lub przyprawy do sałatek
  1. Sałatę umyć, odwirować i przełożyć do miski.  
  2. Dodać przepłukane kiełki i dokładnie wymieszać. 
  3. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory. 
  4. Posypać przyprawą do sałatek i polać olejem tuż przed podaniem. 
  5. Delikatnie wymieszać.





2 komentarze:

  1. Fajna, wiosenna sałatka :) A ten olej to tłoczony na zimno? Bo ja w sumie rzepakowego na zimno nigdy nie próbowałam, tylko słyszałam o tym, że pyszny jest :) Rafinowany niestety (albo i stety :)) nie ma swojego smaku ani zapachu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to olej tłoczony na zimno, zachęcam do wypróbowania.
      Do sałatek stosuję różnego rodzaju oleje tłoczone na zimno, natomiast rzepakowy rafinowany najczęściej do smażenia.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).