15 czerwca 2013

Odchudzone ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem

Pyszne odchudzone ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z rabarbarem
Zmodyfikowany przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i puszyste. Jest trochę odchudzone i mniej słodkie, w porównaniu z tymi, które dotychczas robiłam. Oczywiście jeśli ktoś lubi słodkie ciasta, może dodać więcej cukru. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie.
  • 3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 7,5 dag drożdży (3/4 kostki)
  • 5 rozmąconych jajek  
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka 
  • kilka łodyg rabarbaru (lub inne owoce)
kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Do miski przesiać 3 szklanki mąki, dodać cukier, cukier wanilinowy, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać).
  2. Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc. 
  3. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania). 
  4. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę).
  5. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kawałki owoce (u mnie obrany rabarbar) i posypać kruszonką.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35-40 minut.





8 komentarzy:

  1. Drożdżowce jakoś nawet kojarzą mi się z tą porą roku :) Sezonowe owoce i duuużo kruszonki - to najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny jest ten drożdżowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każde ciasto z rabarbarem wprost uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka wersja pasuje mi bardziej:)
    Dziękuję za dodanie ciacha do rabarbarowej akcji:>

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ciekawe dlaczego... robiłam je kilka razy i było ok. Może spróbuj tej wersji http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/08/pyszne-ciasto-drozdzowe-z-jagodami-bez.html - zawsze wychodzi.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks