12 grudnia 2012

Zielona soczewica z cebulką

Proste, zdrowe i sycące danie. Może być serwowane jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze smakuje samo. 
  • 1/2 szklanki soczewicy zielonej
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju tłoczonego na zimno (u mnie 3 łyżki oleju rzepakowego i 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt)
  • pieprz kolorowy
  • sól
  1. Soczewicę namoczyć w wodzie przez ok. godzinę. 
  2. Następnie odcedzić i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do miękkości ok. 40min. Pod koniec gotowania osolić
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
  4. Ugotowaną soczewicę odcedzić i wyłożyć na patelnię.  
  5. Wymieszać, przyprawić i przez chwilę jeszcze smażyć na małym ogniu. Wyłożyć na talerz i polać olejem lnianym.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste dania,a nie wpadłabym na pomysł zrobienia soczewicy z cebulką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogą eksperymentów próbuję jakie połączenia mi smakują :) Oczywiście każdemu może smakować coś innego ;)

      Usuń
  2. Zdecydowanie jestem za takimi przepisami! Nie wiem czemu ziemniak przejął w Polsce pełną kontrolę a ja kocham fasole, groch i soczewicę której tak mało jemy. Pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia tradycji i przyzwyczajenia...
      Ja za grochem nie przepadam, ale soczewicę ostatnio polubiłam, szczególnie czerwoną:)

      Usuń
  3. Sama robie takie danie, przyprawiam pieprzem ziolowym - ale smazenie na oleju raczej likwiduje OMEGA 3.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według producenta, olej rzepakowy nadaje się do smażenia, choć zgadzam się z Tobą, że temperatura może zmniejszyć właściwości omega-3. Z kolei olej lniany zawiera większe ilości % omega-3 i nie nadaje się do smażenia - dodajemy go dopiero na talerzu i tym samym zapewniamy sporą dawkę kwasów omega-3.

      Usuń
  4. Świetny przepis! Uwielbiam takie smaczne i proste w przygotowaniu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego jogurt grecki i jest bomba,😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś przygotowałam, jak dla mnie rewelacja. Prosta i pyszna.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).