Proste, zdrowe i sycące danie. Może być serwowane jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze smakuje samo.
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju tłoczonego na zimno (u mnie 3 łyżki oleju rzepakowego i 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt)
- pieprz kolorowy
- sól
- Soczewicę namoczyć w wodzie przez ok. godzinę.
- Następnie odcedzić i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do miękkości ok. 40min. Pod koniec gotowania osolić.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
- Ugotowaną soczewicę odcedzić i wyłożyć na patelnię.
- Wymieszać, przyprawić i przez chwilę jeszcze smażyć na małym ogniu. Wyłożyć na talerz i polać olejem lnianym.
Uwielbiam takie proste dania,a nie wpadłabym na pomysł zrobienia soczewicy z cebulką:)
OdpowiedzUsuńDrogą eksperymentów próbuję jakie połączenia mi smakują :) Oczywiście każdemu może smakować coś innego ;)
UsuńZdecydowanie jestem za takimi przepisami! Nie wiem czemu ziemniak przejął w Polsce pełną kontrolę a ja kocham fasole, groch i soczewicę której tak mało jemy. Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńKwestia tradycji i przyzwyczajenia...
UsuńJa za grochem nie przepadam, ale soczewicę ostatnio polubiłam, szczególnie czerwoną:)
Sama robie takie danie, przyprawiam pieprzem ziolowym - ale smazenie na oleju raczej likwiduje OMEGA 3.
OdpowiedzUsuńWedług producenta, olej rzepakowy nadaje się do smażenia, choć zgadzam się z Tobą, że temperatura może zmniejszyć właściwości omega-3. Z kolei olej lniany zawiera większe ilości % omega-3 i nie nadaje się do smażenia - dodajemy go dopiero na talerzu i tym samym zapewniamy sporą dawkę kwasów omega-3.
UsuńŚwietny przepis! Uwielbiam takie smaczne i proste w przygotowaniu dania :)
OdpowiedzUsuńDo tego jogurt grecki i jest bomba,😀
OdpowiedzUsuńDziś przygotowałam, jak dla mnie rewelacja. Prosta i pyszna.
OdpowiedzUsuń