W Mikołajki częstuję Was piernikowymi muffinkami:). Przez dodatek orzechów i żurawiny muffinki są cięższe i mniej puszyste niż tradycyjne ale za to smakują jak piernik...
Do jednej miski wsypać produkty sypkie oraz bakalie. W drugiej misce wymieszać jaja, mleko, oliwę i wlać do suchych składników. Całość wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do foremek - każdą wypełnić do 2/3. Piec w 200 st. przez 20 minut.
Składniki na 15-16 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki siekanych orzechów
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka/ maślanki
- 1/2 szklanki oliwy/oleju
Do jednej miski wsypać produkty sypkie oraz bakalie. W drugiej misce wymieszać jaja, mleko, oliwę i wlać do suchych składników. Całość wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do foremek - każdą wypełnić do 2/3. Piec w 200 st. przez 20 minut.
A nie wyglądają na ciężkie. :) Pięknie wyrosły!
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńJakie kakao bedzie najlepsze?
OdpowiedzUsuńużywam kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, ale dobre będzie każde
Usuń