19 grudnia 2012

Piernikowe ciastko z bakaliami z mikrofalówki

Propozycja dla zabieganych wielbicieli piernika: ciastko w 3 minuty:)


Składniki na 1 ciastko:


  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 4 łyżki mleka/ wody
  • 3-4 łyżeczki miodu/cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 aromat pomarańczowy/ cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1 płaska łyżka kakao 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku (dla smaku, ale można pominąć) 
  • 2-3 łyżki bakalii (np. rodzynki, żurawina, orzechy)
  • dżem do posmarowania
  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. 
  2. Dodajemy siekane bakalie. Konsystencja ciasta powinna być raczej rzadka. 
  3. Wlewamy do miseczki żaroodpornej lub kubka. 
  4. Wstawiamy do mikrofalówki na na 3 minuty (800W). 
  5. Po upieczeniu kroimy w plastry i smarujemy ulubionym dżem (najlepiej będą pasować powidła śliwkowe).

5 komentarzy:

  1. wow, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie szybkie ciasta z mikrofali :) wersja piernikowa mi się bardzo podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. dobry przepis dla zapracowanych:) szybko i mamy ciacho
    mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować mikrofali do pieczenia ciasta. Choć już dziś użyłem do podgrzania mleka. Trzeba chyba spróbować. Mam nadzieję, że to ciasto mi w środku nie wybuchnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno nie wybuchnie, co najwyżej mocno urośnie:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).