Większość z nas chyba lubi rosół. Doskonale rozgrzewa w zimowe dni, jest idealny aby podać go w niedzielę czy w święta. Dla mnie najlepiej smakuje z makaronem domowym (lub kupionym makaronem jajecznym krajanką, który smakuje podobnie).
- 3 podudzia lub pół kury (najlepiej wiejskiej)
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
- Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę przekroić wzdłuż i mocno przypiec na patelni z małą ilością oliwy.
- Mięso umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, gotować około pół godziny ma małym ogniu.
- Następnie wrzucić do garnka warzywa, cebulę, przyprawić i gotować jeszcze przez 45-60 minut. Na koniec łyżką cedzakową wybrać wszystkie składniki.
- Rosół można podawać według uznania: z pokrojonymi ugotowanymi warzywami, mięsem albo klarowny, tylko z makaronem.
- Przed podaniem posypać siekana natką pietruszki i pieprzem mielonym.
nie ma jak dobry, domowy rosołek:) kocham!
OdpowiedzUsuń